Jedva godinu dana pošlo je od otkrića grupe studenata MIT-a kako se praćenjem Wi-Fi signala lako može detektirati da se netko kreće kroz kuću (čak i preko zidova), a ta se tehnologija već našla na tržištu. Tvrtka Cognitive Systems izdala je uređaj nazvan Aura koji prati hoće li se netko ušuljati u vaš prostor dok vas nema.

Aura, koja se već može kupiti na sjevernoameričkom tržištu za 499 dolara (želite najnoviju tehnologiju? To košta!), sastoji se od dvaju uređaja koje treba smjestiti u suprotne kutove doma, ureda ili prostora kojeg želite zaštititi (kako smo spomenuli, zidovi između njih ne smetaju).

Oni međusobno prate kako se mreža (slična našem kućnom Wi-Fi-ju) širi kroz prostor. Može osjetiti kada se radio-valovi počnu odbijati od neke prepreke, a po njihovom obliku znat će kada se radi o ljudskom uljezu (a ne o kućnoj mački koja se proteže). U tom slučaju veći će se uređaj oglasiti alarmom te vas smjesta obavijestiti na mobitel.

(Usput budi rečeno, veći uređaj je treći zdesna na uvodnoj slici – jeste ga prepoznali? Lako ga je zamijeniti s loncem za cvijeće 😉

Aura Home Security

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.