Novi Windowsi 10 S prilagođeni su slabijim (i starijim) računalima, kakvih je mnogo upravo u školama, a trebali bi dolaziti i s jeftinijim računalima (već od 189 USD). Pokazuje li to zabrinutost zbog popularnosti Chromebook računala?

Jučerašnja prezentacija trebala je stvoriti dojam o brojnim novostima. Hvaljena je veća brzina prijave na računalo, mogućnost pripreme USB memorije za brzo podešavanje svih računala u školi, mogućnost središnjeg upravljanja školskim računalima itd. Napuhivanje „novosti“ dobro se vidjelo kad je pohvaljena nova (i pojednostavljena?!?) slika na desktopu.

Uz uobičajenu euforiju i priču o sigurnosti, spomenuta je i prava istina. Na ovakva računala moguće je instalirati samo programe dostupne na trgovini Microsoft Store. Poželite li instalirati bilo što drugo, sistem će to spriječiti i ponuditi vam da kupite odgovarajuću zamjenu. Cijena samih Windowsa nije spomenuta, ali je rečeno da je prelazak s Pro inačice besplatan. A ako sa 10 S želite na Pro – to se plaća 49 USD.

Dakle, kupite li računalo opremljeno ovim Windowsima – sve ostalo morat ćete kupiti kod Microsofta. Nećete moći koristiti postojeće programe, besplatne programe, pa ni programe koje ste sami napisali (toliko o obrazovanju). Zbog toga bi možda bilo bolje ovu inačicu nazvati Windows 10 $.

Windows 10S
Novi Windowsi će imati premijeru na Surface Laptopu, koji se već može prednaručiti (ne i u Hrvatskoj), po početnoj cijeni od 1149 €. Isporuke kreću sredinom lipnja

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.