Jedno od svojstava Windowsa 10 je nemogućnost isključivanja ažuriranja sustava (Updates). Naravno, ovome mnogi prigovaraju, no to je zapravo dobra stvar. Ranije inačice prepuštale su ovo korisniku. Mnogi su zanemarili ažuriranja, što je narušavalo sigurnost sistema. Svako računalo narušene sigurnost prijetnja je i drugim računalima. Zbog toga je politika obaveznog instaliranja sigurnosnih zakrpa u interesu svih korisnika.

Ipak, zbog velikog pritiska javnosti Microsoft je u najnovijoj inačici Win10 (Creators Update) donekle popustio. Tako se sad instaliranje zakrpa može odgoditi do 30 dana, a instaliranje novih mogućnosti i do godinu dana. Također je moguće sustav automatskog ažuriranja isključiti do najviše 35 dana.

Želite li to učiniti (nije baš mudar potez), pozovite Settings / Update / Windows Update, na toj stranici kliknite na Advanced options. U donjem dijelu ove stranice su polja u kojima možete odabrati odgodu pojedinih ažuriranja. Na samom dnu stranice je i preklopnik koji potpuno gasi ažuriranja na 5 tjedana (35 dana). Nakon što to vrijeme protekne sistem će samostalno isključiti ovu mogućnost i dopremiti sve sigurnosne zakrpe. Naravno, svaka odgoda znači manju sigurnost vašeg računala, odnosno povećava mogućnost da vam netko prouzroči silne glavobolje.

Na vrhu ove stranice (Advanced options) nalazimo dvije mnogo korisnije postavke. Prva određuje hoće li se, pored zakrpa za sistem, automatski instalirati i zakrpe za ostale programe kompanije Microsoft. Krpanje programa jednako je važno kao i zaštita sistema pa je mudro ovu stavku uključiti.

Druga postavka je nešto složeniji problem. Izvorno je isključena, a ako je uključite naređujete sistemu da se samostalno prijavi (login) poslije automatskog reseta zbog instalacije zakrpa. Tako sistem samostalno obavlja cijeli postupak i kad korisnik nije za računalom. Po završetku će se sistem odmah odjaviti i zaključati računalo. Ovo može korisniku uštedjeti vrijeme, ali u tom periodu računalo je otključano što bi netko mogao iskoristiti za nedozvoljeni pristup. Stoga je u svim slučajevima kad druge osobe imaju pristup računalu najbolje prijavu poslije instalacije obaviti ručno.

Windows Update

Na stranici Settings / Update / Windows Update nalazimo i postavke kojima možemo utjecati na to kad će sistem obaviti ažuriranja. Kliknete li na Change active hours pojavit će se prostor u kojem možete odrediti vremenski opseg u kojem najčešće koristite računalo. Na primjer, za poslovno računalo to bi bilo radno vrijeme, a za kućno popodnevni i večernji sati. Vremenski raspon može biti do 18 sati, a sistem će pokušati resetiranje računala obaviti izvan ovog vremena. Pri tome će obratiti pažnju i na to koristiti li u nekom trenutku računalo. Ovo vrijedi za računala koja se ne gase. Gasite li računalo svakodnevno, sistem će posao obaviti u trenutku gašenja te priliko sljedećeg pokretanja računala.

Windows Update

I na kraju, klikom na Restart options pozivate stranicu s donekle beskorisnim postavkama. Naime, na toj stranici možete odrediti točno vrijeme kada će računalo ići u restart. No ovo je moguće podesiti tek kad je računalo instaliralo zakrpe koje zahtijevaju restart. U tom slučaju možete točno odrediti vrijeme, a unesene postavke vrijedit će samo za taj slučaj. Dakle ovu postavke trebalo bi upisivati svaki puta kad je restart potreban.

Kad računalo (automatski) obavi potrebne instalacije i pojavi se potreba za resetom računala, o tome ćete dobiti obavijest. Preklopnik na ovoj stranici omogućuje vam da odredite da sistem ponavlja ovu obavijest, odnosno, dodatno vas upozorava da je restart potreban.

No osim svih opisanih automatskih postupaka i dalje je moguće cijeli postupak pokrenuti ručno. Na stranici Windows Update i dalje je dostupna tipka Check for updates. Njenim odabirom ručno prekrećete postupak, a sistem će provjeriti postoje li ažuriranja i samostalno ih dopremiti. Nakon toga ponudit će vam da odmah obavite instalaciju.

Zapravo postoji samo jedan slučaj kad je to potrebno učiniti. Sistem je podešen tako da ažuriranje ne provodi ako je računalo povezano na Internet preko javne mreže (mobilna veza). U slučaju da se vaše računalo ne spaja na mrežu na drugi način (kabel ili WiFi), povremeno možete ručno narediti ažuriranje i tako dopremiti potrebne sigurnosne zakrpe. Imajte na umu da to može dovesti do prijenosa velike količine podataka, što može biti problem ako uslugu plaćate prema količini prenesenih podataka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.