Došlo je proljeće, sve pupa, raste i cvjeta, pa smo i mi poletni i aktivni. Idemo na izlete u prirodu i nabavljamo cvijeće za svoj vrt ili balkon. Neuki u botanici ali znatiželjni po prirodi, često zastanemo kraj neke zanimljive biljke pitajući se koje je njezino ime, može li se uzgojiti, je li ljekovita, jestiva ili možda štetna za okolne biljke.

PlantNet

Identifikacija biljaka

Još dok ste u prirodi možete saznati o kojoj je biljki riječ zahvaljujući Android aplikaciji PlantNet Plant Identification (inačica za iOS zove se PlantNet, a postoji i web aplikacija) ‒ i zajednici okupljenoj oko projekta Pl@ntNet. Riječ je o projektu nekoliko francuskih istraživačkih organizacija koji okuplja širok krug korisnika, od znanstvenika botaničara do amatera koji samo želi znati više o vegetaciji šume po kojoj se šeće ili o nepoznatoj biljki koja mu je izrasla u vrtu.

Aplikacija funkcionira vrlo jednostavno: unesete svoju fotografiju biljke i softver za prepoznavanje slika izbaci vam slične rezultate iz baze. Potvrdite sličnost ako ste zadovoljni, a ako vam se biljke na dobivenim fotografijama ne čine dovoljno slične vašoj, potražite pomoć zajednice tako da sliku unesete u bazu aplikacije.

Suradnjom svih korisnika i pod mentorstvom stručnjaka rezultati se filtriraju te povećavanjem broja suradnika i fotografija postaju sve precizniji.

PlantNet

Korištenje aplikacije počinjete na ekranu koji ima četiri kategorije: Projects, News, Explorer i My observations. Projects prikazuje koja su sva područja zasad zastupljena te koliko vrsta biljaka i slika sadrže. Možete sami izabrati regiju ili pustiti da vas aplikacija locira. Pritiskom na ikonu za GPS pozicioniranje aplikacija je nas u Zagrebu svrstala pod Western Europe (ah, koji kompliment), a pretpostavljamo da bi korisnike iz Dalmacije smjestila u Eastern Mediterranean.

PlantNet

Pod News su najnovije fotografije koje su došle na recenziju, a Explorer vam daje listu svih identificiranih biljaka iz baze i za svaku, što je jako praktično, donosi i poveznicu na Wikipediji. Međutim, kategorija My observations bit će vam najzanimljivija jer tu vi nastupate vi i vaša biljka.

PlantNet

Za početak identifikacije pritisnite ljubičastu ikonu kamere u desnom donjem kutu pa će vam biti ponuđeno da sliku izaberete iz galerije ili je snimite mobitelom.

PlantNet

Nakon njena učitavanja pitat će vas o kojem je dijelu biljke riječ: listu, cvijetu, plodu, kori ili krošnji. Unesete li svih tih pet elemenata za pojedinu biljku, povećat će se vjerojatnost prepoznavanja.

PlantNet

Preporučuje se svaki dio biljke fotografirati zasebno, po mogućnosti na jednoličnoj podlozi. Rezultate pregledavate pomičući se gore-dolje, a lijevo-desno pregledavate sve dostupne slike neke vrste. Palcima okrenutim prema gore i dolje korisnici ocjenjuju kvalitetu slika; one najbolje ostat će trajno u bazi Pl@ntNeta.

PlantNet

Kao što smo gore rekli, ako mislite da ste u rezultatima prepoznali svoju biljku, pritisnite Confirm. Primjerice, mi smo s divljim kestenom i tratinčicom bili prilično sigurni, ali s javorom nismo bili načisto, pa smo mu ostavili oznaku unindentified i poslali ga na provjeru pritiskom na ikonu oblačića sa strelicom.

PlantNet

Sve u svemu, ako ste potpuni amateri kao mi, korištenjem ove aplikacije nećete na brzinu postati botaničari svjetskog glasa, ali svoj boravak u prirodi možete učiniti sadržajnijim i zabavnijim. I biti ponosni što ste dali mali doprinos znanosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.