Izbjegnite neugodu koju možete doživjeti kad nekom pokažete sliku u galeriji, a on počne listati kroz ostale slike. Skrivanjem ili zaključavanjem skrivenih slika možete zaštititi svoju privatnost. Na raspolaganju vam je nekoliko načina kako to možete učiniti.

Najnoviji uređaji nekih proizvođača dolaze s već ugrađenim programom za ovu namjenu. Na primjer, Galaxy S8 podržava Private mod koji omogućuje da privatne sadržaje smjestite u posebnu mapu, te pristup do te mape zaštitite zaporkom. No kako većina uređaja još uvijek nema ovu mogućnost, pogledajmo kako to učiniti na bilo kojem Android uređaju.

Najjednostavnije rješenje je prenijeti slike u skrivenu mapu (Folder). Prednost ovog postupka je što se to može učiniti bez dodatnih programa, a postupak je moguće primijeniti na sve vrste zapisa (a ne samo fotografije i video). Pokrenete li program za pristup zapisima na telefonu, pojavit će vam se popis vidljivih sadržaja. No postoje i skrivene mape i zapisi koje ne vidite. Želite li vidjeti ove sadržaje, u programu pozovite postavke i uključite prikaz skrivenih (Hidden) zapisa. Prije nego nastavimo, recimo da su neki sadržaji skriveni s razlogom – dakle, nemojte brisati ove sadržaje jer to može proizvesti ozbiljne probleme.

Nakon što ste uključili prikaz skrivenih zapisa, izradite novu mapu. Mapi možete dati bilo kakvo ime pod uvjetom da je prvi znak točka. Android sve sadržaje čije ime započinje točkom prepoznaje kao skrivene. U ovu mapu prenesite sve sadržaje koje želite učiniti nevidljivim i zatim isključite prikaz skrivenih sadržaja. Slike neće biti vidljive kroz programe za prikaz slika.

Naravno, ovo rješenje ima vrlo nizak stupanj sigurnosti. Bilo tko može uključiti prikaz skrivenih sadržaja i zatim pretražiti skrivenu mapu. No ovo vas rješenje ipak štiti od mogućnosti da netko prelistava vašu galeriju slika i naleti na slike koje nije trebao vidjeti.

Drugo rješenje je snimanje slika u zaštićenu arhivu. I ovaj postupak moguće je primijeniti i na druge vrste zapisa. To možete učiniti bilo kojim programom za izradu komprimiranih zapisa (ZIP zapisi). Pozovite Google Play i instalirajte neki program za tu namjenu. Pomoću programa kreirajte novu arhivu i uključite kriptiranje. Naravno, program će od vas tražiti da unesete zaporku (password). Nakon toga možete u ovu arhivu dodati sve sadržaje koje želite zaštititi, a za pristup će trebat upisati zaporku. Nemojte je zaboraviti da ne ostanete bez sadržaja.

Android

Ovo rješenje nudi znatno veći stupanj zaštite privatnosti. Nepozvani znatiželjnik ne može pristupiti sadržaju bez zaporke. Opisani postupak možete kombinirati s prethodnim. Ako arhivi date ime koje započinje točkom ona će biti zaštićena i skrivena.

Treći način skrivanja slika je korištenje posebnog programa za tu namjenu. Dostupno je više ovakvih programa, a korisnici su najbolje ocijenili program (vrlo dugog imena) Hide Pictures Keep Safe Vault. Program je dostupan u besplatnoj inačici, a plaćena (premium) uklanja reklame i donosi nekoliko dodatnih mogućnosti. Program omogućuje zaštitu slika pomoću PIN-a. Pored toga, privatni sadržaji nisu vidljivi dok ne pokrenete aplikaciju. Podržan je i smještaj sadržaja u oblaku (cloud).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.