Dugovječnost baterija ovisi o puno raznoraznih čimbenika. Na dobar dio njih ne možemo utjecati jer su van našeg domašaja. Ali, možemo i te kako puno učiniti kako bi nas dugo i vjerno služile u mobilnim telefonima, prijenosnim računalima i drugim uređajima. Ovo su osnovni savjeti i preporuke kojih se trebate pridržavati.

Punjenje baterije

Današnje litij-ionske i litij-polimerske baterije u smartfonima, tablet računalima i laptopima treba dopunjavati prije no što ih iscijedite do nule. Zašto? Zato što brojni proizvođači mjere njihov životni vijek u ciklusima potpunog pražnjenja (obično između 400 i 600 ciklusa).

Stoga vaš uređaj trebate nadopuniti električnom energijom svaki put kad razina pohranjene energije u bateriji padne na 10 do 20 posto kapaciteta. To može podići broj iskoristivih ciklusa i na do 1.100, što je praktično dvostruko više nego kad ju cijedite do nule i punite potom do sto posto.

Baterijama kakve su danas u većini uređaja neće smetati ako uređaj ostavite „uštekan“ u utičnicu i nakon što su napunjene „do ibera“ jer imaju ugrađene kontrolere koji onemogućavaju punjenje nakon što je dosegnut puni kapacitet.

Uputno je izbjegavati jeftinije i zamjenske baterije jer mnoge među njima nemaju ugrađene kontrolere, a treba biti oprezan i s kabelima za USB koji nisu originalni.

Ne trebate ni stalno držati uređaj priključen na struju. Baterija će najdulje potrajati ako ju držite stalno između 40 i 80 posto kapaciteta.

Izbjegavajte takozvane ultrabrze punjače, koji navodno mogu napuniti bateriju za manje od sat vremena.

Pripazite i na futrolu. Ukoliko se smartfon ili tablet računalo u futroli grije značajno više nego prije, to bi moglo dovesti do pregrijavanja baterije tijekom dugotrajnijeg punjenja. Uklonite futrolu kad god možete dok punite uređaj, za svaki slučaj.

Preporučljivo je potpuno isprazniti bateriju smartfona ili laptopa svaka tri mjeseca i potom ju odmah napuniti do sto posto.

Kontrola temperature

Pri korištenju laptopa izbjegavajte staviti ga u krilo ili na krevet. Da, to malo ide kontra intuicije, ali ima smisla. Otvori za ventilaciju moraju ostati otvoreni kako bi spriječili pregrijavanje. U idealnom slučaju trebali bi koristiti posebna postolja za prijenosnike, po mogućnosti ona s ugrađenim ventilatorom za rashlađivanje.

Visoke temperature najgori su neprijatelji litij-ionskih baterija. Zato izbjegavajte izlagati svoje uređaje izravnom Sunčevom svjetlu ili ih ostavljati u blizini izvora topline.

Kad za hladnih dana provedete neko vrijeme vani s laptopom pa dođete u zagrijanu prostoriju, nemojte ga odmah uključivati već mu dajte neko vrijeme kako bi se adaptirao. Bolje je pričekati oko sat vremena.

Izbjegavajte korištenje smartfona na otvorenom kad je vani hladno. Nosite ga u unutarnjem džepu ili u zaštitnoj futroli u vanjskom džepu.

Monitori i zasloni

Ne izlažite monitore svog osobnog računala ili zaslone mobitela izravnom svjetlu. Dulje izlaganje za posljedicu će imati blijeđe boje.

Ne dirajte zaslon monitora prstima ako za to nije odgovarajuće opremljen. U suprotnom bi mogli dobiti trajne crne točke.

Za brisanje koristite posebne krpe koje ne ostavljaju „mucice“. Ni u kojem slučaju nemojte koristiti sredstva za čišćenje prozora jer sadrže amonijak, koji može trajno oštetiti vaš zaslon.

Prije zatvaranja laptopa uvijek provjerite jeste li uklonili sve s tipkovnice. Čak i mrvice kruha u određenim okolnostima mogu oštetiti zaslon.

Nagle promjene razine napona

Sprema se oluja s grmljavinom i olujama? Isključite računalo, „ištekajte“ laptop iz struje. Ako ste kabelom povezani na internet, odspojite računalo i s njega.

Nije u pitanju pretjerivanje: oluje mogu ozbiljno oštetiti elektroničke uređaje. Ako nemate ugrađenu prednaponsku zaštitu, izlažete ih nezanemarivom riziku.

Živite li u području u kojem kvaliteta mreže opskrbe električnom energijom nije najbolja pa su nagle promjene razine napona česte, razmislite o ulaganju u uređaj koji će osigurati zadržavanje potrebne razine napona i u slučaju kad on u mreži padne.

Čistite svoje uređaje

Nosite li smartfon ili laptop često sa sobom u džepu ili rancu, njihovi ulazi i utori s vremenom će biti puni prašine i kojekakvih mrvica. One na smartfonu možete pažljivo očistiti čačkalicom na koju ste stavili tkaninu koja ne ostavlja „mucice“. Svakako prethodno isključite uređaj.

Uputno je i odvojiti poseban pretinac u torbi samo za mobilni telefon ili tablet računalo.

Jednom ili dvaput godišnje trebate očistiti svoj laptop ili stolno računalo od nakupljene prašine. Niste sigurni kako to izvesti? Obratite se najbližem servisu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.