Današnjim roditeljima nije lako: svoju djecu žele zaštititi od opasnosti što ih donosi prekomjerno i neadekvatno korištenje tehnologije, a istovremeno ih nastoje odgojiti da budu samosvjesne, tehnološki osviještene i medijski pismene osobe, aktivne u modernom svijetu.
Pomoć roditeljima pri izboru i doziranju digitalnog sadržaja za djecu svakako su i preporuke stručnjaka pedagoga i psihologa. Tako je Američka pedijatrijska akademija (American Academy of Pediatrics ‒ AAP) u listopadu prošle godine objavila nove smjernice za izloženost djece medijima, pri čemu se misli na vrijeme koje dijete provodi ispred televizora računala, tableta i pametnog telefona.

Nadzor i sudjelovanje

Preporučuju da se prvih 18 mjeseci djeca ne izlažu medijima, osim video chata s članovima obitelji, i to kada je uz dijete roditelj koji usmjerava komunikaciju.  Ako od 18 mjeseci do 2 godine roditelji žele početi izlagati dijete medijima, trebali bi voditi računa o kvaliteti sadržaja i uvijek ga konzumirati zajedno s djetetom.

Djeca od 2 do 5 godina ne bi trebala biti ispred ekrana više od sat vremena dnevno. Preporučuje se sadržaj koji je dobar za psihofizički razvoj djeteta, koji je interaktivan, edukativan, nenasilan i potiče socijalizaciju s djecom i odraslima.

Od 6 godina nadalje valja uvesti pravila korištenja ovih uređaja kako bi se osiguralo dovoljno vremena za fizičke aktivnosti, druženje s obitelji i prijateljima, igranje i spavanje. I dalje se preporučuje nadzor roditelja i po mogućnosti njegovo sudjelovanje.

Rizici i beneficije

AAP navodi i rizike zbog kojih djetetu moramo postaviti granice. Ističu mogućnost pojave poremećaja u spavanju, usporenog razvijanja kognitivnih sposobnosti i socijalnih vještina, pretilost uzrokovanu jedenjem grickalica pred ekranom te probleme u ponašanju izazvane, primjerice, oponašanjem likova s ekrana.

(Valja napomenuti da su ove tvrdnje Pedijatrijske akademije naišle na neodobravanje nekih stručnjaka, koji kažu da nije pokazana uzročno-posljedična veza između ovih negativnih pojava i korištenja ekrana te da je nepravedno zanemaren pozitivan učinak edukativnog digitalnog sadržaja za djecu).

Savjeti

Američka pedijatrijska akademija ovom je prilikom dala i konkretne savjete:

  • Ne morate žuriti s uvođenjem tehnologije, današnja su sučelja intuitivna i djeca brzo uče.
  • Pratite što djeca rade, primjerice koje aplikacija koriste i skidaju. Testirajte aplikacije prije nego ih dijete počne koristiti, igrajte se zajedno i pitajte dijete što misli o aplikaciji.
  • Isključite televizor i ostale uređaje kad se ne koriste. Mediji u pozadini mogu ometati interakciju roditelja i djeteta te dječju igru, a obje su te aktivnosti jako važne za razvoj jezičnih vještina i socijalno-emocionalni razvoj djeteta.
  • U spavaćoj sobi, tijekom obroka i igre s djecom niti vi niti dijete nemojte koristiti uređaje. U tim prilikama isključite telefone ili ih stišajte.
  • Izbjegavajte izloženost uređajima i ekranima sat vremena prije spavanja.
  • Izbjegavajte koristiti medije kao jedini način umirivanja djece. Medijski sadržaj može se koristiti za smirivanje djece, primjerice tijekom medicinskog zahvata ili leta avionom, ali takva strategija može dovesti do problema da si dijete postavi granice i upravlja svojim emocijama.
  • Napravite plan korištenja medija za sebe i svoju obitelj.
  • Vaše mišljenje je važno. Televizijski i producenti videoigara te sponzori vode računa o mišljenju publike. Dajte TV kući do znanja da vam se neki program sviđa ili kontaktirajte s proizvođačem videoige ako je sadržaj previše nasilan.
  • Potaknite svoju školu i zajednicu da podrže bolje medijske programe i zdravije navike. Primjerice, organizirajte Tjedan bez ekrana u svom gradu zajedno s drugim roditeljima, učiteljima i susjedima.

Slagali se s ovim smjernicama ili ne, morate priznati da potiču na kritičko razmišljanje i raspravu, što su upravo one aktivnosti koje želimo poticati i u odgoju djece.

Možemo se pohvaliti

U Hrvatskoj je prošle godine iz kampanje UNICEF-a i Agencije za elektroničke medije proizišao portal Medijska pismenost, gdje su objavljene Preporuke za zaštitu djece i sigurno korištenje elektroničkih medija, dokument koji je namijenjen roditeljima, edukatorima i medijskim djelatnicima.

vr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.