Slanje poruka u vožnji uzrok je oko četvrtine svih prometnih nesreća. Pri tome vozači najčešće odgovaraju na pitanja “Gdje si?”, “Kad stižeš?” i slično. Stoga je dobrodošao svaki program koji otklanja potrebu za slanjem poruka. Program Locate Driver činu upravo to. Ovaj Android program, bez intervencije korisnika, daje odgovor gdje se nalazite.

Naravno, postoje razni programi koji mogu javiti geolokaciju. Većina njih oslanja se na serversku strukturu, trajno prate vašu lokaciju, skraćuju vijek baterije i omogućuju mnogima da prate vaše kretanje. Program Locate Driver jednim potezom uklanja sve ove probleme.

Locate Driver

Slanje trenutačne lokacije SMS-om

Program se oslanja na tekstualne poruke (SMS). Zbog toga za rad nije potreban server. Program će jednostavno na odgovarajući upit, poslan u obliku tekst poruke, odgovoriti s jednom ili više poruka o tome gdje se nalazite. Tako je osigurano da će informacija o vašem trenutnom položaju otići samo do osobe kojoj je namijenjena.

Budi se tek u trenutku kad mobitel primi poruku. Zbog toga ne mora biti stalno aktivan što otklanja problem pražnjenja baterije. GPS se uključuje tek kad je program aktivan što dodatno produžuje vijek baterije. Dodatna prednost je i to što program treba biti samo na vašem telefonu. Na drugoj strani nije potrebno ništa instalirati jer će se sve obaviti preko SMS poruka.

Nakon što instalirate program, treba mu odobriti pristup lokacijskom servisu i tekstualnim porukama. Nakon toga, pozivanjem programa otvarate prozor za podešavanje.

Kao prvo treba upisati ključnu riječ (keyword). To može biti bilo koja riječ ili izraz. Nakon toga treba odabrati poruke kojima će program odgovoriti. Pri tome su ponuđene 4 poruke. Jednostavno označite onu (ili one) koju želite poslati. Obratite pažnju da je moguće odabrati sve četiri poruke i pri tome su sve izvorno uključene. U tom slučaju program će poslati četiri SMS poruke kao odgovor što vam može proizvesti dodatne troškove ako u tarifi nemate neograničeni broj poruka.

Prva poruka samo potvrđuje prijem i obavještava korisnika o statusu vašeg GPS servisa. Ovo je gotovo sigurno pretjerivanje te vam neće trebati. Druga poruka šalje detaljne informacije u obliku vaše koordinate, točnosti očitanja i vaše trenutne brzine. I ovo je pomalo pretjerano pa će rijetko tko odabrati slanje ovih informacija.

Pravu vrijednost programa nalazimo u trećoj poruci. Ona šalje link na Google mapu s ucrtanim vašim položajem. Primatelj jednostavno klikne na ovu adresu i na ekranu mu se iscrta vaš trenutni položaj. Nakon iskušavanja programa s više primatelja mogu potvrditi da se ovakvo rješenje svima najviše dopalo.

Locate driver

Četvrta poruka zapravo zahtjeva dodatno podešavanje. Na vrhu stranice moguće je odabrati odredište. Naravno, to treba učiniti svaki puta kad želite koristiti ovu mogućnost. Na žalost, program ne preuzima odredište iz programa Google Maps. No ako se potrudite i upišete vaše odredište, četvrta poruka obavijestit će primatelja o vašoj trenutno adresi i procjeni vremena potrebnog da stignete na odredište.

Nakon upisa ključnog izraza i odabira poruka dovoljno je odabrati tipku START i program je spreman za rad. Želite ga isključiti pozovite program i odaberite tipku STOP.

Kad ste jednom podesili i uključili program, potrebno je još odabrane osobe obavijestiti o ključnoj riječi. Samo osobe koje znaju vašu ključnu riječ mogu saznati vašu lokaciju. Pri tome je dovoljno da pošalju tekst poruku koja sadrži samo tu riječ. Važno je riječ napisati točno onako kako je navedena u programu (to uključuje i velika/mala slova).

Locate driver

Program je pravo osvježenje odabirom jednostavnih rješenja i oslanjanjem na široko dostupne tehnologije. Pravi predstavnik besplatnih programa (nema ni reklame) proistekao iz otvorenog koda (open source). Ne samo da vam može olakšati život nego vama (a i drugima) može spasiti glavu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.