Motorola (odnosno Moto, kako kineski Lenovo preferira zvati tu američku tvrtku u svome vlasništvu) sada već sustavno svakim novim modelom uvodi nove mogućnosti u svoju cjenovnu klasu – one za koje smo navikli da moramo dublje posegnuti u džep da bi došli do njih. G5 tako nudi tri osobine koje dosad ne bismo očekivali od mobitela jeftinijeg od dvije tisuće kuna: metalno tijelo, brzo punjenje baterije i skener otiska prsta.

Od te tri stvari, jedna apsolutno vrijedi a druge dvije imaju „kvaku“…

Dizajn i performanse

Za početak, tijelo nije posve metalno: preciznije (i poštenije) bi bilo reći da su metalni samo naglasci na kućištu – veći dio poklopca baterije na stražnjoj strani i dio ovjesa kućišta su od aluminija. (Da ne bi bilo zabune, proizvođač ni ne gura metal u prvi plan: na službenoj hrvatskoj stranici metal se uopće ne spominje.)

Ima to i dobrih strana: za razliku od ne puno skupljeg modela Moto M koji je doista cijeli obučen u metal (u jednom komadu), G5 ugodno leži u ruci; nije (pre)težak. Što je još važnije, cijelo tijelo G5 odaje dojam kvalitetno odrađenog posla; nigdje ništa ne škripi, ne savija se pod snažnijim dodirom… Po kvaliteti izrade, (i) ova Motorola zaslužuje peticu – posebice kad ju usporedite sa cijenom.

Što se tiče dizajna, ukusi su različiti ali vašem autoru se više sviđao lanjski model Moto G4; ovaj (kojeg sam imao prilike isprobati u zlatnoj boji; nudi se i u tamnosivoj) mi ne ostavlja dojam mobitela skupljeg nego što doista jest. Drugim riječima, košta 1.899 kuna a točno tako i izgleda.

 • Moto G5
 • Moto G5
 • Moto G5
 • Moto G5
 • Moto G5

Raspored tipaka i priključaka je klasičan: gore je priključak za slušalice, desno gore tipka za glasnoću i ispod nje tipka za uključivanje/isključivanje. Lijevo nema ničega a dolje je USB utor za punjenje (i memorije) – i to onaj običan, stari USB, ne novi tipa C. Stražnji poklopac se skida čitav (zajedno s bridovima) a ispod njega je zamjenjiva baterija (sve rjeđe rješenje, a volimo ga!) te utori za SIM i mikro SD karticu.

Zahvaljujući takvom rješenju, objektiv kamere ne strši u odnosu na kućište, kao kod Moto M-a.

Iznenađenje, međutim, čeka ispod ekrana: središnja tipka je zapravo skener otiska prstiju. Teško je sjetiti se nekog drugog mobitela slične cijene koji ga ima, ali još bolja vijest je da je taj skener munjevit i vrlo pouzdan. U praksi, brzo i lako ćete se naviknuti da vam uz njega klasična Power tipka uopće ne treba: otključavanje i zaključavanje ekran polaganjem prsta na skener nije sporije od korištenja klasične tipke.

Štoviše, tu „tipku“ – senzor otiska prsta – možete iskoristiti umjesto tri virtualne tipke na dnu ekrana. Posebna aplikacija pokazat će vam kako da to izvedete; i na to se da brzo i lako navići. I korisno je.

Jedini problem je što to ne radi sa svim aplikacijama…

Što se tiče hardvera, ugrađeni procesor Snapdragon 430 radi bez greške: nema zastajkivanja, „štekanja“, čekanja… Naravno, moguće je i to dobiti: dovoljno je nakrcati mobitel „najjačim“ igrama i gomilom aplikacija – ali poanta je: morate se doslovce zainatiti da bi ovaj mobitel učinili neresponzivnim.

„Trik“ je, kao i obično kod Motorole, u tome što na prvi pogled gotovo da i nema vlastitog softvera; gdjegod se može, koristi se originalni Googleov softver. A on je – u pravilu brži, bolji, stabilniji i napredniji a jednostavniji za uporabu od onog kojeg nemilice trpaju drugi proizvođači (djelomice zato da bi se razlikovali od trećih proizvođača, a djelomice zato što Motorola – koja je do pred koju godinu bila u vlasništvu Googlea – ima poseban odnos s tvorcem Androida, pa u pravilu ima „najčišći“ softver u najnovijoj verziji; ovdje je to Android 7.0).

Ipak, ima i ekskluzivnog softvera; jedan od njih omogućuje da se ekran automatski uključi čim posegnete za njim, ili prijeđete dlanom iznad ekrana; to je stari Motorolin trik ali vrlo je koristan, jer ne morate paliti ekran da bi vidjeli koliko je sati, koliko je puna baterija i ima li novih obavijesti.

Kad već spominjemo ekran i bateriju: oboje je zaslužilo odlične ocjene – IPS ekran je jedan od najboljih u cjenovnom rangu ispod 2.000 kuna (jedina konkurencija: General Mobile 5 Plus) a baterija, kako smo navikli od Motorole, traje i traje. (Doduše, ako ćemo biti cjepidlake, na starom modelu G4 je trajala još i dulje – nije ni čudo, imala je veći kapacitet.) U praksi to znači: kako god (zlo)upotrebljavali G5, izdržat će od jutra do mraka; pa i dva dana, uz malko štednje.

Spomenuto brzo punjenje radi samo ako dokupite poseban Motorolin Turbo punjač. S ovim koji dolazi u pakiranju punjenje doduše jest malčice brže od prosjeka, ali nema velike razlike.

Softver i sučelje

Već smo iznijeli generalnu ocjenu softvera, ali ima toga još… Sve skupa pokreće Googleov vlastiti pokretač Home, uz sitne izmjene. Do svih aplikacija – drawera – ćete doći tako da prema gore povučete strelicu u dnu ekrana, iznad najdonjeg reda ikona. Tako ćete dobiti app drawer, listu svih aplikacija, a na njoj su samo tri koje nisu Googleove: FM Radio, Moto i Pomoć.

Radio (radi samo kad utaknete slušalice) je dobrodošao; aplikacije je jednostavna za uporabu, pregledna i omogućava snimanje. No dvije potonje vrijedi detaljno opisati…

Moto omogućuje upravljanje gestama – možete ih vidjeti na donjoj slici; sve smo ih već opisali u recenziji Moto Z, pa se nećemo ponavljati (a nema ni potrebe, jer su sve lijepo dokumentirane na hrvatskom, pa je jasno čemu služe i kako se njima služi). Poanta je: korisne su sve (ili barem većina – ovisi o ukusu i navikama).

Pomoć je također nešto što smo znali susretati kod Motorole (a i kod Huaweija, Samsunga i mnogih drugih): to je detaljna dokumentacija o tome kako koristiti vaš telefon. Već viđeno? Zapravo, uopće ne. Ne na ovoj razini. Naime, ova je Pomoć napisana razumljivo, jezgrovito i pregledno. Nismo na to navikli! Nije, doduše, najdetaljnija na svijetu, ali je daleko korisnija nego što nude druge aplikacija tog tipa.

Uz mali milijun mogućnosti koje nude današnji smartfoni, ovakva je aplikacija prava blagodat jer vam omogućuje da ih brzo i lako upoznate. Doduše, danas su sve rjeđi oni koji nisu već upoznali mogućnosti Android smartfona – možda školska djeca? Odatle inspiracija za naslov ovog teksta…

Kamere i zvuk

Motorolino sučelje kamere također smo detaljno opisali u recenzijama modela G4 i Z pa ćemo ovom zgodom samo ponoviti opću ocjenu: jednostavno je za uporabu a sve promjene u odnosu na Googleov „izvornik“ su dobrodošle.

Kvaliteta snimka je, kao i na G4, vrlo dobra za ovu klasu. To znači da će snimiti sasvim pristojne snimke na lijep, sunčan dan, a ponekad i iznenaditi zgodnim fotografijama u lošijim svjetlosnim uvjetima (što se većini mobitela ove cijene neće dogoditi nikad, pa ni onda).

Od videa smo očekivali još manje, pa nas je na koncu i on ugodno iznenadio.

Autofokus s phase detection tehnologijom sjajno radi svoj posao: snimanje je brzo a snimke su gotovo uvijek optimalno izoštrene.

Kako nalaže najnovija mobitelska moda, selfie kamera je poboljšana u odnosu na lanjski model.

Zvuk je također ugodno iznenađenje; nema posebnih aplikacija i poboljšanja, ali je u najboljoj Motorolinoj tradiciji – evidentno iznadprosječan.

Uzorci snimaka

Opći dojam

Motorola uopće ne krije cilj i smisao modela G serije: njima želi ponuditi ponajbolji mobitel u svojoj cjenovnoj klasi. I to joj najčešće i uspijeva: progooglate li recenzije, vidjet ćete da je G5 rijetko gdje ocjenjen s manje od 4 zvjezdice (odnosno 9, ako ocjene idu do 10).

Nemamo običaj dijeliti zvjezdice, ali u načelu se slažemo s takvim ocjenama. U ovom cjenovnom rangu, među mobitelima jeftinijim od dvije tisuće kuna, G5 ima samo jednog ozbiljnog konkurenata: spomenuti General Mobile 5 Plus. Njegovi su aduti još bolji i veći ekran, jača baterija, više memorije i vitkije tijelo, dok Motorola (osim poznatijeg brenda, što objektivno i nije prava prednost) nudi bolju kameru i zvuk, bogatiji softver te nešto što možda također zvuči subjektivno, ali je vrlo bitno: zaokruženo korisničko iskustvo.

+

 • Odnos cijene i kvalitete izrade
 • Skener otiska prsta
 • Softver

 • Nemaštovit dizajn
 • Jedva 10 MB slobodne memorije
 • Nema Gorilla Glass

5,5″

1080*1920

2 GB

16 GB, SD

13/5 MP

1080p video

145 g

9,5 mm

2800 mAh

zamjenjiva

1.899 kn

Smartson

2 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.