Ova uspješna tvrtka koja na svjetskoj razini bilježi godišnje prihode od gotovo 25 milijardi eura, 5% od toga kontinuirano ulaže u istraživanja i razvoj. Danas su EcoStruxure predstavili kao odgovor na ključne trendove i izazove u segmentu energetike i industrije.

Potrošnja energije u stalnom je porastu, a u sljedećih 40 godina će se udvostručiti uslijed tri glavna izazova s kojima se već sada susrećemo – urbanizacije, digitalizacije i industrijalizacije. Predviđa se da će do 2050. u gradovima živjeti dodatnih 2,5 milijardi ljudi, do 2020. novih 50 milijardi uređaja biti će digitalno povezano,  a rastom industrijske proizvodnje u istom periodu udvostručit će se emisija CO2.

„Schneider Electric je razvio sveobuhvatno rješenje koje istovremeno pruža potpunu informatičku sigurnost i ono što današnjim pogonima nedostaje – analitiku i izvještavanje na svim razinama“,  istakao je generalni direktor Schneider Electrica Hrvatska, Ivan Pavić.

Platformu EcoStruxure koja služi kao temelj za upravljanje, vođenje, automatizaciju i optimiziranje sustava predstavili su Berislav Korpar, direktor prodaje i Darko Lopotar, regionalni VP partner.

Mada se na prvi pogled čini kako je ova tema namijenjena velikim korisnicima, industrijskim postrojenjima i poslovnim subjektima, neka Schneiderova rješenja nude uštede i optimizaciju i manjim korisnicima, pa i domaćinstvima. Podjednako učinkovita pokazala su se u proizvodnji  i infrastrukturi kao i u komercijalnim i uslužnim djelatnostima poput hotelijerstva ili vođenja poslovnih zgrada.

Zgrade su vrlo kompleksni sustavi s različitim nezavisnim podsustavima što povećava troškove upravljanja i pridonosi energetskoj neučinkovitosti. Aktivnom kontrolom zgrada i optimizacijom potrošnje može ostvariti i do 50 posto ušteda.

Najučinkovitija poslovna zgrada na svijetu The Edge – Deloitteova zgrada u Amsterdamu zahvaljujući upravo EcoStruxure platformi, sama proizvodi energiju za svoju potrošnju a stvara još i 2 posto viška energije koji predaje u distributivni sustav. Zgrada ima sunčane panele, većina potrošača je povezana putem IOT-a, (informacijske i operacijske tehnologije) brojne senzore i platformu za analizu svih podataka.

Sve je više svijetlih primjera i u industriji. U Brodosplitu je implementacijom EcoStruxure rješenja za nadzor i potrošnju energenata ostvareno 20 posto uštede na električnoj energiji i 60 posto uštede na potrošnji plina.

Unatoč svemu, Hrvatska s implementacijom pametnih rješenja optimizacije i upravljanja energijom još uvijek malo kaska za zemljama u okruženju. Slovenija, BiH pa i Srbija rade na tom polju brže i krupnije korake. Dijelom zbog regulative koja kod nas još uvijek nije usklađena s EU, ali dobrim dijelom i zbog nedovoljne informiranosti na općoj razini.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.