Nodez se financira preko crowdfunding kampanje na Kickstarteru. Cilj joj je bio prikupiti sto tisuća dolara ali već su prešišali 110.000 – a do kraja kampanje je još punih mjesec dana.

Zamisao je jednostavna: ponuditi kompletno rješenje za pametni dom –  ali tako da se ne „izmišlja topla voda“, ne uvode vlastiti standardi nego se maksimalno koriste javno dostupne tehnologije, već provjerene u praksi. To konkretno znači da Nodezom možete upravljati preko IFTTT-a, koji se krajnje jednostavno koristi, a njime se može daljinski (i besplatno) upravljati s doslovce bilo kojeg uređaja na svijetu, samo da je spojen na internet. Slično tome, sami uređaji ne koriste komplicirane vlastite tehnologije za spajanje na internet, nego običan Bluetooth (ali u rijetkoj, novoj, naprednoj i štedljivoj izvedbi: Bluetooth 5 Low Energy).

Nodez koristi i druge otvorene standarde: NFC za uparivanje, 128-bitnu AES enkripciju za zaštitu podataka… Tu je i podrška za Amazonovu Alexu, preko koje možete upravljati Nodez uređajima glasom.

nodez

A koji su to uređaji i što oni znaju i mogu? Nodez Guard ima šest senzora – za pokrete, ekstremne temperature, vlagu, dim, ugljični monoksid… ukoliko detektira bilo što od toga, oglasit će se alarmom jačine 100 dB. (Ne, nismo jedan zaboravili: šesti senzor je za ambijentalno osvjetljenje – on neće pokrenuti alarm, samo će vam pomoći da optimalno podesite osvjetljenje.)

Nodez Plug je utičnica preko koje možete daljinski uključiti/isključiti električne uređaje spojene na nju – kada se ostvari određeni uvjet ili s druge strane svijeta, preko mobitela. (Kad već spominjemo mobitel, i njega možete priključiti na utičnicu, bez utikača, jer ona ima i USB utor.)

Nodez Socket se umeće u grlo za žarulju, da bi kontrolirali svjetiljku izdaleka ili po predefiniranom rasporedu (primjerice, da pojačava i smanjuje rasvjetu prema zalasku i izlasku sunca). Nodez Remote omogućava daljinsko upravljanje kućnim uređajima (TV, kućno kino, hi-fi itd.) preko mobitela, Nodez Open/Close vas alarmira kada se otvore vrata/prozor/ladica a Nodez Flood (na donjoj slici) diže alarm na prvi znak poplave.

Koliko traje instalacija svega toga? Nodez tvrdi: svaki od uređaja može se instalirati u roku od 50 sekundi. Da, sekundi.

Cijena od 196 dolara uključuje slanje na bilo koju adresu na svijetu, ali broj primjeraka je ograničen – kasnija cijena će biti 20% viša. Isporuke kreću u studenom.

Nodez nFlood

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.