Znate li što je to BMI (body mass index)? To je indeks koji pokazuje koliko imamo masti u tijelu. On se jednostavno izračunava, tako da podijelite visinu s težinom. Međutim, ako se bavite body buildingom, aktivno se bavite bilo kojim sportom ili ste naprosto neuobičajeno građeni – BMI će vam dati zavaravajuće rezultate.

Stoga znanstvenici danas nastoje uvesti novi sustav, BVI (body volume index), koji je pouzdaniji od 200 godina starog BMI-ja. U obzir uzima samo jednu vrstu nakupljenih masnoća – visceralne, koje su opasnije za zdravlje ali oku nevidljive. Stoga BVI ne možete sami izračunati. Do sada je bilo potrebno podvrgnuti se magnetskoj rezonanci, koja bi snimala 16 točaka, ali sada se to može u dva poteza – na iPadu.

Naime, ekipa s američke Mayo Clinic, koja je najglasniji zagovaratelj novog BVI sustava, razvila je novi softver BVI Pro koji je besplatno dostupan ovdje, zasad samo za iPad. Njegovi kreatori, tvrtka BVI America, preporučuje ga za korištenje liječnicima, ali ne morate biti profesionalac da ju iskoristite.

BVI

Aplikacija radi tako da se usnimite u dvije poze, s ne previše odjeće (majica i tajice, primjerice). Ako ste zabrinuti na privatnost, odahnite: aplikacija ne sprema vaše fotografije, niti ih šalje u oblak.

Inače, ovo nije prvi put da liječnici koriste selfie za procjenu zdravstvenog stanja: američki institut NHGRI razvio je softver koji na osnovu selfieja prepoznaje rijetke genetički prenosive bolesti a tvrtka Lapetus prodaje osiguravajućim kućama softver koji selfiejima izračunava indeks masnoća u tijelu (preciznije od BMI-ja) ali i druge podatke: je li osoba pušač, pati li od nekih bolesti, koliko im stari koža… sve to kako bi precizno izračunali vrijednost police osiguranja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.