Kao što je i najavljeno, Windows novosti dolazit će svakih pola godine. Tako je upravo predstavljen dio novosti koje možemo očekivati ove jeseni. Nova nadogradnja nosi (reciklirani) naziv Fall Creators Update for Windows 10, a trebala bi donijeti dosta novosti.

Veća novost je program Windows Story Remix. Na umjetnoj inteligenciji zasnovan program, pomaže pri izradi prezentacija. Program bi trebao osigurati korisnicima bolje predstavljanje vlastitih fotografija i video snimaka.

Izrazito je zanimljiva ideja boljeg povezivanja vaših ekrana. Pri tome se najavljuje i podrška za Android i iOS uređaje.

Funkcija Pick Up Where You Left Off, jednostavno rečeno, omogućuje da posao koji ste započeli računalu nastavite na mobitelu ili tabletu. Otvorite li neki dokument koji ste ranije koristili na nekom od vaših uređaja, dobit ćete mogućnost da nastavite gdje ste stali.

Windows Timeline

Funkcija Timeline daje grafički prikaz prošlosti. Tako se brzo možete vratiti na programe ili stranice koje ste koristili prije nekog vremena (za neke korisnike još jedna lista za brisanje).

Funkcija Clipboard, preko oblaka, omogućuje jednostavno kopiranje sadržaja s jednog uređaja na drugi.

OneDrive Files On-Demand

Tu je i funkcija OneDrive Files On-Demand koja omogućava lakši pristup zapisima smještenim na OneDrive. Zapisi će biti vidljivi na isti način kao i zapisi na vašem disku.

Najviše pažnje će, vjerojatno, izazvati najavljena promjena izgleda. Novi izgled naziva se Fluent Design. Promjena je znatna, a pojednostavljeno rečeno napušta se plošnost. U Windowse se vraća dubina (3D je opet u modi) i animacija.

Fluent Design

Da u svijetu Windowsa pušu novi vjetrovi, pokazuju slijedeće dvije objave.

Ubuntu

Linux stiže u Windows trgovinu! U njoj ćete uskoro moći naći čak tri Linux distribucije – Ubuntu, SUSE Linux i Fedora Linux.

Međutim, još veće iznenađenje je da u Windows trgovinu stiže i – iTunes.

Acer VR

Predstavljena su i dva hardverska noviteta: VR kacige Acera i HP-a koja će podržavati Microsoftov sustav Windows Mixed Reality (ranije poznat kao Windows Holographic). O Acerovoj kacigi je objavljeno vrlo malo (osim fotografija) a o HP-ovoj još manje, no znaju se cijene: 299 dolara za Acerovu i 30 dolara više za HP-ovu kacigu. Službena objava je ovdje.

Microsoft Build 2017

Za kraj, treba još jednom upozoriti da su ovo najave. Iskustvo nas uči da to nije sve, ali i da neke od najavljenih funkcija, ponekad, potiho nestanu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.