Hrana bez glutena izuzetno je popularna posljednjih godina. Neki kažu da je takva prehrana postala i previše pomodna. No, dio populacije alergičan je na gluten, odnosno ima celijakiju, bolest netolerancije na gluten i mora izbjegavati ovu elastičnu bjelančevinastu tvar koja se nalazi u pšenici i mnogi drugim žitaricama. Mnogi zapravo i ne znaju da ne podnose gluten.

No, i oni koji znaju ili žele izbjegavati gluten često imaju problema u odabiru namirnica koje nemaju gluten pogotovo u restoranima ili drugdje gdje nisu imali priliku vidjeti deklaraciju namirnica.

Nima

Sada u pomoć stiže Nima – prvi prijenosni gadget koji može detektirati ima li u vašoj hrani glutena. Uređaj funkcionira tako da u maleni spremnik ubacite komadić hrane koju želite provjeriti. Za samo 2-3 minute uređaj će skenirati hranu i izbaciti rezultate.

Moguća su tri različita nalaza: prvi je rezultat “nisko stanje glutena” koji znači da bi u hranu moglo biti tragova glutena zbog miješanja hrane; drugi nalaz je “visoka razina glutena” koji podrazumijeva da se u testiranoj hrani definitivno nalazi i gluten, a treći nalaz je znakoviti simbol osmijeha, što dakako znači da u vašoj hrani uopće nema glutena.

Nima

Može se testirati i tekućina. No, ne može se testirati umak od soje, čisti ocat, pivo ili alkohol. Također, jednom kada testirate hranu – taj komadić nije više za konzumiranje.

Rezultate možete uploadati u prateću aplikaciju. U njoj možete pratiti i lokacije i recenzije restorana koji su označeni kao oni u kojoj se poslužuje hrana bez glutena.

Uređaj stoji 279 dolara (na američkom tržištu, bez poreza i poštarine) a dolazi s 3 jednokratne kapsule u kojima se testira hrana. Jedno punjenje baterije dovoljno je za 20 testova. Ako niste zadovoljni uređajem, proizvođač omogućuje vraćanje unutar 30 dana i povrat novca.

Nima

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.