Gledanje filmova i serija danas je zahvaljujući Pickboxu, Netflixu i drugim streaming servisima lako dostupno i na smartfonima ili tabletima. Ali, kada ste u prilici zasigurno biste radije izabrali mogućnost gledanja najdražeg ‘binge’ sadržaja na velikom ekranu. Također, ako ste si godinama pripremali vašu video arhivu da možete u bilo kojem trenutku gledati što želite dobro je imati mogućnost povezanog televizora s vašim računalom.

No, ovisno o modelu televizora kojeg posjedujete nije uvijek jednostavno prebaciti sliku s jednog uređaja na veliki ekran. Donosimo vam pregled najpraktičnijih načina da streamate filmove s mobitela, tableta, laptopa ili desktopa na televizor.

foto: BOSE

Dva su najčešća načina za takvo povezivanje – kopiranje ekrana i medijski server. Dakako, možete koristiti i staroškolski kablovski način povezivanja svog računala s HDMI kabelom i spojiti se na televizor. Ta tehnologija i dalje provjereno radi. No, možete takva povezivanja izvesti i s manje žica.

Kopiranje ekrana je upravo onako kako i zvuči – prebacujete originalni zaslon na uređaj za prikazivanje. Ovaj je način praktičan jer ne zahtijeva puno podešavanja, dok ćete za postavljanje medijskih servera trebati i uložiti malo truda, ali vam se može isplatiti jer ćete dobiti pouzdanije i potpunije rješenje.

1.Prebacivanje ekrana

U svakom slučaju, kopirati ekran na televizor najbrža je opcija.

foto: Google

ChromeCast/SmartCast

Postoji više izbora za takvo rješenje. Najpopularniji je definitivno Googleov Cast. Zahvaljujući povoljnom malenom uređaju Google Chromecastu koji možete nabaviti za nešto manje od 400 kuna (ili za 35 američkih dolara plus porez, ako imate nekog u SAD-u), svoj televizor možete pripremiti za prijem emitiranih ili ‘castanih’ signala s vašeg mobitela ili nekog drugog uređaja.

Zahvaljujući ovom sustavu, iznimno je jednostavno poslati određeni video spot s YouTubea na televizor, a to može učiniti i bilo tko od vaših gostiju pa je to i super praktična stvar za kućne partije. Na originalnom zaslonu birate ikonicu “Cast” koja je već postala vrlo prepoznatljiva i dolazi ugrađena u brojne popularne streaming servise. Na mobitelu pokrenete sadržaj koji želite gledati i potom kliknete ikonu za “Cast” i dobit ćete izbor povezivanja na dostupni Chromecast.

Neke serije smart televizora već imaju ugrađene SmartCast uređaje upravo na Googleovoj bazi.

foto: Apple

Apple AirPlay

Ako volite Appleov ekosustav i već imate Apple TV prijamnik, tada vam se isplati uzeti Apple AirPlay (cijena oko 140 američkih dolara). Ovim uređajem možete povezati svoj iPhone, iPad ili MacBook s Apple TV-om koji vam je već povezan s TV-om. Povucite od dna zaslona prema gore na iPhoneu ili na iPadu i na prečicama postavki izaberite ikonicu televizora s trokutom. Na MacBooku je dovoljno iz menija izabrati AirPlay i ekran će vam se iskopirati na televizor.

foto: Plex

2. Medijski server

Namještanje medijskog servera može biti jednostavno i brzo, ali često zna potrajati i satima pogotovo ako imate puno spremljeno sadržaja. No, jednom kada postavite ovakav sustav – bit ćete sretni jer to je pouzdaniji i samostalniji način nego kopiranje ekrana. Mnogi korisnici hvale Plex ili PlayOn servere, ali za njih ćete trebati i izdvojiti nešto novca. No, ima i besplatnih rješenja koji rade sasvim dobro. Preporuka je da svakako svoje video sadržaje koje želite emitirati na televizoru pohranite na istu lokaciju. Tako ćete lakše navigirati svojim medijskim serverom i izbjegavati „sudaranja“ s drugo video i audio sadržajem na vašem računalu ili na kućnoj mreži. Za pokretanje sadržaja i dalje ćete koristiti vaš preferirani video/media player.

Windows

Izaberite Windows Media Player. Kliknite na Stream (pored Libraryja). Ako vam nije označena opcija Stream, možete u Control Panelu promijeniti postavke mreže i uključiti mogućnost streamanja. To možete učiniti u direktoriju Network and Sharing Center\Media streaming options ili Media sharing. Istu stvar dakako možete učiniti i preko nekog kvalitetnije playera, poput VLC-a. Ako već nemate namješten Windows Media Player da u pretraživanje uključuje i vašu video arhivu, trebat ćete to sada učiniti i to može potrajati neko vrijeme dok se baza ne sinkronizira. Prvo kliknite opciju Organize, a zatim Manage libraries and video. Potom samo još dodajte mapu u koju ste smjestili svoj video sadržaj za emitiranje i pričekajte da se izgenerira vaš video library.

MacOS

Skinite i instalirajte Universal Media Server. Ovo je besplatan program. Nakon instalacije kliknite na postavke Navigation/Share. Zatim dodajte mapu u koju ste smjestili svoje video sadržaje – kliknite ikonicu mape i dodate lokaciju na kojoj se sadržaji nalaze. Pod izbornikom Status vidjet ćete sve uređaje na vašoj mreži koji su spremni za primanje vašeg prijenosa. Ako emitiranje ne krene odmah, probajte kliknuti Restart Server.

Ovaj program zna imati poteškoća s AVI datotekama pa ako imate puno takvih u arhivi možda je bolje da uložite u Plex server koji dobro radi i s Macovima i sa PC-ijima.

Android

Instalirajte aplikaciju BubbleUPnP. To je besplatan server i samo jedan od mnogih dostupnih (dakako ima i onih koji se plaćaju) pa slobodno isprobajte i druge aplikacije i usporedite koji vama bolje odgovara.

BubbleUPnP bi automatski trebao pronaći sve vaše mape u kojima imate spremljene video i audio sadržaje. Pod opcijom Local Renderer biste trebali vidjeti sve dohvatljive prijemnike poput Chromecasta. No, moguće je da aplikacija sama počne emitirati sadržaj čim je aktivirate. Izaberite odredište i koji video želite emitirati i to je to.

iOS

Na iOS-u imate nešto manje opcija nego na Androidu, a hvaljen je program ArkMC. I ArkMC će automatski locirati sve vaše medijske datoteke i odmah biti spreman za emitiranje. Poput glazbenog playera na mobitelu. No, računajte da nećete moći emitirati datoteke s iTunesa jer je taj sadržaj podložan Appleovoj zaštiti kopiranja sadržaja. Za to vam, pak, trebaju Apple TV i AirPlay.

foto: Samsung

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.