WannaCry znači „želim plakati“, a to dobro opisuje osjećaj žrtava ovog računalnog napada. To ime nosi ransomware zloćudni program, koji se od jučer raširio u barem 99 država u svijetu (kako tvrdi Wikipedia; Avast ih je nabrojao 104). Program kriptira sve podatke na računalu i za njih zahtjeva otkupninu. Traže se iznosi od 300 do 600 USD.

Riječ je o ponešto izmijenjenoj inačici otprije poznatog programa, koja koristi slabost Windows sustava. Ovaj propust navodno je koristila NSA dok informacije o tome nisu procurile. Microsoft je još u ožujku objavio zakrpu za ovaj problem, no izgleda da mnogi nisu ažurirali sistem.

Međutim, o ozbiljnosti napada pokazuje i podatak da je Microsoft sada izdao zakrpu za stari Windows XP kojeg je davno prestao ažurirati.

Procjenjuje su da je ovaj napad najveći tog tipa u povijesti. Brojke su zastrašujuće. Pogođeni su čitavi sustavi. Posebno teško je pogođena nacionalna zdravstvena služba u Engleskoj. Govori se o ozbiljnim krizama u bolnicama i službama hitne pomoći. Teško je pogođena i Španjolska gdje je zaustavljen rad telekomunikacijske kompanije, nacionalne plinske mreže i elektro kompanije.

Zanimljivo je da je jedan bloger (MalwareTech), koji se bavi računalnom sigurnošću, slučajno pronašao kako zaustaviti širenje programa. Prema njegovoj vlastitoj izjavi, dok je proučavao program, naišao je na rješenje kako program isključiti. To ne spašava podatke, ali zaustavlja širenje programa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.