Globalni računalni napad Wannacry proteklih je dana punio medije, pa i one koji inače ne mare za digitalne teme. Tako se pročuo termin ransomware, vrsta računalnog napada u kojem se od žrtava zahtjeva da plate otkupninu kako bi vratili pristup podacima na vlastitim računalima.

A o kakvoj se otkupnini radi? Europol je ovaj računalni napad opisao najvećim u povijesti, a zaraženo je preko 120.000 računala. S obzirom na to da su hakeri zahtijevali oko 300 dolara za povrata pristupa podacima u virtualnoj valuti Bitcoin, moglo se pomisliti da su ovim napadom obogatili.

No, stručnjak za računalnu sigurnost Brian Krebs tvrdi da su kriminalci zaradili zapravo vrlo malo: oko 26.000 američkih dolara.

Do te je računice stigao analizirajući transakcije Bitcoina, odnosno adrese Bitcoina koje su bile unutar zloćudnog programa WannaCry.

„Jedna od zgodnih stvari vezanih uz Bitcoine je činjenica da svatko može pratiti povijest transakcija povezanih s određenom Bitcoin adresom za plaćanje. Tako je moguće zbrojiti koliko su žrtava kriminalci uspjeli natjerati da plate otkupninu. Analiza tri adrese za plaćanje koje su bile umetnute u WannaCry ransomware sugerira da su ti računi primili 100 transakcija. Ukupno to iznosi oko 15 Bitcoina, vrijednosti oko 26.148 američkih dolara“, zaključuje Krebs.

Ako je to točno, doista je riječ o malenom iznosu za napad tako širokih razmjera. Pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da su ti hakeri sada na meti Europola i cijelog niza sigurnosnih agencija.

Kako smo pisali preko vikenda, WannaCry je zaustavljen manje-više sretnom slučajnošću, jer je jedan manje iskusan haker u ranoj fazi otkrio tkz. kill switch kojim se zaustavlja širenje programa. No, moguće je da mutirana verzija ponovno krene u napad – stoga, ažurirajte Windowse i sigurnosne programe. Podsjetimo, o ransowareu i mjerama protiv njega smo već pisali ovdje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.