Svi znamo da dovoljan dnevni unos vode u organizam blagotvorno djeluje na naše zdravlje i ljepotu, ali smo nemarni u pretakanju tog znanja u praksu, pa propuštamo beneficije što ih ova dobra navika donosi.

Srećom, naši pametni mobilni telefoni specijalizirali su se za uloge podsjetnika, trenera, sparing-partnera i statističara ‒ pogotovo otkad su se udružili s pametnim satovima, narukvicama i ostalim inteligentnim hardverom.

Water Drink Reminder

Podsjetnik za pijenje vode

Ne, nisu to povlastice samo za bogate i slavne, možete vi besplatno i anonimno voditi računa o svom zdravlju korištenjem aplikacija kao što je Water Drink Reminder, u doslovnom prijevodu: podsjetnik za pijenje vode.

Iz imena je jasna namjena ove aplikacije, kojoj su najveće vrline to što korisniku dopušta prilagođavanje gotovo svakog elementa te omogućuje povezivanje sa srodnim aplikacijama.

Na početku vam Water Drink Reminder izračuna preporučenu dnevnu dozu vode na temelju vaše težine i to onda postaje vaš cilj. Dodatno tu dozu automatski prilagođava ako prijavite da je vrijeme natprosječno toplo ili hladno te ukoliko se na dnevnoj bazi bavite sportom. No možete i zanemariti preporučenu količinu i sami si zadati vrijednost za koju mislite da vam je potrebna.

Jednako je fleksibilno postavljanje podsjetnika: možete odrediti da se aktiviraju uzastopno nakon određenog broja minuta (primjerice sat vremena) ili točno definirati termine. Izabirete još zvuk i jačinu alarma (predefiniran je prigodno zvuk vode koja teče) te želite li još i vibriranje. Alarmi vas neće buditi po noći jer kod unosa težine upisujete i podatke kad se ujutro ustajete i navečer idete spavati.

Dakle, kad nešto popijete, bilo nakon zvuka alarma ili samoincijativno, prijavite to aplikaciji tako da izaberete zapremninu i vrstu pića pritiskom na ikonicu u donjem desnom kutu ili (ako je vaša količina i vrsta pića tamo već istaknuta) pritiskom na uočljivi žuti plus.

Zapremnine pojedinih ikonica šalica i čaša također možete prilagođavati, primjerice ako pijete kavu u šalici od 200, a predefinirana ima 100 mililitara.

Ukoliko vam je važan samo unos vode, komotno možete uvijek koristiti istu sličicu, no ako se potrudite biti precizni u bilježenju svojih navika pijenja, dobit ćete vrlo preglednu statistiku, pa ćete vidjeti, primjerice, koliko ste kave ili piva popili prošli tjedan ili mjesec.

Water Drink Reminder može se povezati sa Samsungovom aplikacijom S Health i Googleovom platformom Google Fit. Priznat ćete da je vrlo intuitivno informacije što ih daju ovakve aplikacije pratiti preko pametnog ručnog sata, a napomenimo da za ekran mobitela postoji i widget. Kao što je uobičajeno, plaćanjem za inačicu Pro rješavate se dosadnih oglasa.

Imate i mogućnost korištenja hrvatskog jezika sučelja, međutim prijevod je nepotpun i loš (Custom kup umjesto Prilagodi šalicu itd.), čega su svjesni autori aplikacije, pa pozivaju nas korisnike da im pomognemo. S približavanjem ljeta pozivat će nas sve više i liječnici da unosimo što više tekućine, pa barem njih poslušajmo, koristili pritom ovu aplikaciju ili ne.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.