Wi-Fi mrežama danas možete pristupiti posvuda: kod kuće, na poslu, kod prijatelja, u kafićima, hotelima, pa čak i javnom prijevozu. No, nisu još sveprisutne. Evo kako možete postaviti privatnu Wi-Fi mrežu za, recimo, suputnike na putu za more koristeći svoj uređaj i SIM karticu.

Dijeljenje internetske mobilne veze naziva se tethering.  Možete ga aktivirati u postavkama uređaja koji koriste operativni sustav Android, gdje ćete ga obično naći ako kucnete na Wireless Connections and Networks, pa More i potom Wi-Fi Hotspot.

Ako ovo radite prvi put, vjerojatno ćete morati postaviti pristupnu točku (koja se zove i hotspot).  Dodijelite joj ime (ili preimenujte postojeću). Postavite lozinku s najmanje osam znakova ili promijenite postojeću.

Lozinku svakako postavite jer inače riskirate da vam se netko drugi nakači na mrežu i troši vaš mobilni internet. Neka ne bude laka za pogoditi (123456 će, recimo, svi prvo pokušati utipkati). Dok ste tu, možete i namjestiti razinu sigurnosti: WPA2 AES, ako je dostupna, inače bar WPA2 PSK.

Podijelite lozinku s ljudima s kojima želite podijeliti pristup internetu, pa uključite tethering tako što ćete kucnuti na kliznu sklopku. Na vašem uređaju pojavit će se obavijest kako je osobna pristupna točka uključena, a mreža bi trebala biti vidljiva kao i bilo koja druga Wi-Fi mreža.

Prepoznat ćete ju po tome što ima isti naziv kao vaš uređaj, no možete joj dati i drugi naziv ako se vratite u postavke. Spajate se kao na bilo koju drugu Wi-Fi mrežu, koristeći lozinku koju ste postavili.

Želite isključiti pristupnu točku? Dovoljno je ponovno kucnuti maloprije spomenutu kliznu sklopku.

Ako koristite Appleov iPhone ili iPad, trebate otvoriti Settings, pa Cellular i potom kucnuti na Personal Hotspot i zatim na kliznu sklopku kako bi uključili pristupnu točku. Za ostalo je postupak manje-više isti.

Koristili Android ili iOS, imat ćete pregled koliko je uređaja spojeno na vašu mrežu.

Pri tetheringu trebate paziti na tri stvari.

Prvo, potrošnja mobilnog interneta bit će povećana – to veća što je više uređaja spojeno na bežičnu pristupnu točku – pa imajte to na umu i isključite tethering kad ga ne trebate. Potrošnju možete pratiti u postavkama, pod Wireless Connections and Networks, kucnete li na Data usage.

Drugo, korištenje tetheringa značajno opterećuje bateriju i može dovesti do povećanog zagrijavanja uređaja. Kako bi smanjili potrošnju, možete postaviti isključivanje pristupne točke kad je neaktivna, a nemali broj izdanja Androida ima i postavku za automatsko uključivanje i isključivanje, ovisno o tome ima li potrebe za prijenosom podataka ili ne.

Treće, kao i sve druge mreže, i vašu pristupnu točku moguće je hakirati. Pazite s kime dijelite lozinku, neka ju ne bude lako pogoditi i mijenjajte ju s vremena na vrijeme.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.