Adobe Lightroom

Obrada fotografija

Kao što bi superheroji rekli – sva moć dolazi sa cijenom, pa tako i moć Adobe Lightrooma za mobilne platforme. Kompanija je nedavno izdala novi Ligthroom Mobile za iOS-om pokretane iPhoneove i iPade kao i za sve silne uređaja koji podržavaju Googleov Android. Zanimljiva strana priče je što svaka verzija dobiva svoj vlastiti set poboljšanja – kontrola snimanja glavna je tema verzije za Android, dok iOS dobiva moćni set alata za uređivanje već snimljenog sadržaja.

Obje verzije, bez diskusije, služe poboljšanju iskustva fotografije na mobilnim uređajima, prenijevši sav „glamur“ stolne aplikacije na kompaktniju mobilnu. Zahvaljujući sumanutoj procesorskoj snazi današnjih mobilnih uređaja, lako je zaključiti da Adobe cilja prema budućnosti u kojoj napredni korisnici mogu profesionalni obraditi fotografiju dok se kreću.

adobe lightroom

Tim rečeno, ne treba naglasiti da prava skrivena moć ove mobilne aplikacije stoji lukavo skrivena iza pretplata od deset do pedeset dolara mjesečno.

„Htjeli smo evoluirati Lightroom iz usputne aplikacije u samostojeću aplikaciju“, rekao je Josh Haftel, glavni produkt menadžer za mobilni Lightroom.

Kako stvari stoje, uz Instagram i slične aplikacije, Adobe je imao dosta problematičnu tranziciju svojeg softvera za obradu slika na mobilnu platformu. U krajnjoj liniji, sve konkurentske aplikacije puno su učinkovitije i čitljivije za početnike. Ovo poznatog proizvođača prisiljava da svojim mobilnim proizvodima cilja na već postojeće korisnike aplikacija za stolna računala i laptope.

adobe lightroom

Upravo zato Adobe na mobilne platforme agresivno gura opciju uređivanja takozvanog RAW formata koji je u principu slika koju dobivamo izravno od senzora kamere i koja sadrži puno više informacija (i kvalitete) od svima poznatog JPEG-a.

Lightroom na iOS-u može uređivati RAW datoteke koje su snimljene putem digitalnih kamera i preneseni direktno u iPad i iPhone. Adapteri za prijenos podataka su, očekivano, najučinkovitija metoda, no Adobe ne zazire ni od korištenja WiFi-ja na kamerama kako bi na iPad ili iPhone prebacio sliku, bez posredništva računala.

„Sada više ne morate ići do doma da biste uređivali slike“, kaže Haftel. „Nekim korisnicima ovo će omogućiti da ostave svoj laptop kod kuće“.

Želite isprobati Adobe Lightroom za mobilne platforme? Tapnite ovdje za iPad, ovdje za iPhone a ovdje za Android verziju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.