Jučer je u kalifornijskom Mountain Viewu otvoren I/O 2017, glavna Googleova konferencija koja traje do sutra. Naravno da je predstavljen cijeli niz novosti…

Krećemo s novom verzijom Androida, koja se zasad zove Android O, a kasnije će dobiti kodno ime s okusom slatkiša. Google se pohvalio kako Android danas pogoni dvije milijarde uređaja no ne možemo se oteti dojmu da jučer, prilikom predstavljanja prve beta verzije, nije predstavio udarne novosti novog Androida nego tek neke usputne. Tako se zna da će Android O podržavati sliku u slici – moći ćete primjerice ekran videa s YouTubea smjestiti kao malu sličicu na rub ekrana, dok paralelno radite nešto drugo. Moći će se „pametno“ birati tekst: primjerice, kada na tekstu na web stranici naiđete na broj telefona koji želite pozvati, bit će dovoljno zadržati prst na broju, a sustav će ga sam selektirati i pitati želite li nazvati taj broj. Najkorisnijom se doima mogućnost automatskog logiranja u aplikacije preko korisničkog imena i zaporke koje ste unijeli u Chrome (to, drugim riječima znači da kada otvorite Chrome i otiđete na web stranicu Facebooka, nećete morati iste korisničke podatke upisivati i u Facebook aplikaciju; Android će ih pokupiti iz Chromea – uz vaše dopuštenje, dakako).

Predstavljen i novi Android Go program, koji će (u 2018.) omogućiti da se Android glatko izvodi i na (naj)jeftinijim mobitelima, uz minimalnu potrošnju podataka preko mobilne mreže. Strategija ide u tri pravca. Prvo, novi Android O napravit će se tako da se glatko izvodi i na mobitelima s jednim GB memorije (kako smo u recenzijama već više puta naglasili, novi Android mobiteli s manje od 2 GB naprosto nisu u stanju raditi bez zastajkivanja, pogotovo ne s najnovijim softverom). Drugo, ponudit će se posebne verzije ključnih aplikacija – YouTube Go je već izašao, a slijedit će i posebne verzije Chromea, pa čak i Gboard tipkovnice – dizajnirane tako da troše manje memorije i mobilnih podataka. Treće, izaći će posebna verzija Google Play trgovine koja će preporučivati aplikacije za slabije mobitele.

Međutim, Android nije bio glavna tema dana: ta je čast pripala umjetnoj inteligenciji. Čelnik Googlea Sundar Pichai na blogu je predstavio cijeli niz načina na koji će AI poboljšati korisničko iskustvo. Jedan od njih je na gornjoj slici: zove se Google Lens i nije nova aplikacija nego nova tehnologija koja će omogućiti da automatski prepoznate objekte u koje uperite objektiv kamere na mobitelu – bio to restoran ili šifra za Wi-Fi otisnuta na ruteru. Umjetna inteligencija će se pobrinuti i za fotografije: znat će primjerice maknuti ogradu u snimci koju ste napravili preko ograde, ili ukloniti ciglu u pozadini na slici cvijeta. Još jedan primjer stvari koje dolaze je što ćete moći snimiti primjerice letak za neko događanje, a Google će sam ponuditi da njegov termin ubaci u kalendar.

Za sve to brinut će se Google Assistant (bivši Google Now), koji je sada dostupan i korisnicima iPhonea i iPada, preko iTunesa. Novost je da s njime više ne morate pričati: po uzoru na Samsungov Bixby, moći ćete s njim komunicirati pismeno. Dakako, to će i dalje morati biti na engleskom, no Google je najavio da će Assistant uskoro progovoriti i na francuskom i njemačkom.

Assistant će ponuditi i cijeli niz mogućnosti vlasnicima Homea, no o njima nećemo detaljno jer taj uređaj neće biti tako skoro dostupan u našim krajevima. Ipak, morao spomenuti da ćete preko Homea moći i telefonirati – besplatno, na bilo koji broj u fiksnoj mreži u SAD-u i Kanadi.

Kad smo već kod mogućnosti koje su zasad dostupne samo Amerikancima: oni će moći automatski naručiti izradu foto-albuma, zasada s weba, a ubuduće direktno s mobitela, iz aplikacije Google Photos. Ona će dobiti još dvije AI mogućnosti primjenjive i u našim krajevima: umjetna inteligencija će automatski prepoznati osobe na fotografijama i predložiti da ih s njima podijelite. Moći ćete i podijeliti cijelu „biblioteku“ fotografija s vama bitnom osobom.

Napredna umjetna inteligencija već se uselila u Gmail, gdje će automatski predložiti odgovor na poruku – na naše iznenađenje, ta je opcija već aktivna i kod nas koji govorimo hrvatski; jutros nam je predložila tri odgovora na pristiglu poruku. Sva tri su doduše na engleskom, ali jedan od njih je čak bio i primjenjiv: OK.

Najavljena je, ali vrlo šturo, i nova generacija virtual reality kaciga DayDream VR koji će raditi samostalno, bez računala ili mobitela; radit će ih HTC i Lenovo a izaći će krajem godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.