Sasvim je razumljivo što je nepovjerenje prema tehnologiji prisutno kod generacija koje nisu odrastale s računalom i mobitelom, no nemojmo podcjenjivati naše djedove i bake: kad im pokažete kako im tehnologija može olakšati i uljepšati život, neće htjeti živjeti bez nje.

Uz osnovni set aplikacija što ih svi redovno na mobitelu koristimo, primjerice web preglednik i videoplayer, postoje i aplikacije koje bi mogle biti osobito korisne našim seniorima i okidač za njihovo prihvaćanje tehnologije. U pojedinim situacijama i nama mlađima mogu dobro doći, pa je dobro znati da postoje. Izdvojili smo pet takvih Android aplikacija, koje ovdje predstavljaju čitave kategorije.

Magnifier + Flashlight

Kao što joj ime kaže, riječ je o aplikaciji koja služi za zumiranje do razine koja vam odgovara i još ta sitna slova osvjetljuje na način koji odaberete, pa ne morate stavljati „naočale za blizu“ ni moliti nekog da vam pročita. Odlično za čitanje minijaturnih slova u deklaracijama proizvoda, ako nas mlađe pitate. Ova je aplikacija besplatna, ali sadrži oglase.

Wiser

Mnogima je sučelje Android telefona nepregledno zbog hrpe ikonica i izbornika, pa si instaliraju launcher, aplikaciju koja modificira sučelje. Takve aplikacije u inačicama za starije ljude fokusiraju se na najvažnije funkcije operativnog sustava, olakšavaju navigaciju i sučelje čine pristupačnijim. To čine, primjerice, postavljanjem tipki preko cijelog ekrana kad birate broj. Wiser je jedna od najpopularnijih aplikacija tog tipa.

My PillBox

Često smo zaboravljivi i neredoviti u uzimanju preporučene terapije, a situacija je još gora kad imamo više njih. Osim što se brine da popijete sve svoje tablete, ova aplikacija vodi računa i koliko ih još imate doma na zalihi. Sučelje joj je vrlo pregledno, čemu možete doprinijeti i sami, primjerice tako da s 9 dostupnih boja označite pojedine lijekove za lakše daljnje korištenje.

Fade

Ova aplikacija detektira kad neka osoba padne ili je neaktivna određeno dulje vrijeme te procjenjuje je li neka aktivnost normalna. Ako zaključi da je neka situacija potencijalno opasna, prvo pokušava kontaktirati korisnika. Ne uspije li, alarmira prethodno definirane brojeve telefona, među kojima može biti i broj hitne pomoći.

Lumosity

Lumosity

Aplikacije za vježbanje mozga (engl. brain gym) pomoću jednostavnih i zabavnih igara i zadataka aktiviranju male sive stanice našeg mozga. Od njih mogu profitirati i zdravi korisnici svih uzrasta i oni koji imaju problema u kognitivnom funkcioniranju. Lumosity je stara dobra aplikacija tog tipa. Ako vam se ne svidi, probajte Elevate ili Peak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.