U ožujku je IBM najavio da već za ovu godinu planira prve komercijalne usluge kvantnih računalnih servisa – IBM Q, a sada su objavili da su uspjeli udvostručiti snagu svojih kvantnih procesora.

Trenutno dostupna IBM-ova kvantna platforma u oblaku izgrađena je na procesorskoj snazi od 5 qubitova što joj daje efektivnu snagu od 32 tradicionalna bita. Novija verzija od 16 qubitova ima snagu u rangu 65.536 bitova i omogućit će puno kompliciranija istraživanja. A sada je IBM objavio da je kreirao i drugi novi kvantni procesor od 17 qubitova, što je dvostruko snažnije od 16-qubitne verzije. To je IBM-ov dosad najsnažniji kvantni procesor kojeg su ikad izgradili, i čini veliki iskorak prema razvoju budućih kvantnih računala.

Računala kakva poznajemo danas procesuiraju podatke na binarnom sustavu (0 i 1) i količina podataka se mjeri bitovima, a u kvantnom računalu podaci su mjereni qubitovima (00, 01, 10, 11). Klasično računalo može procesuirati naizmjenično dva bita, a kvantno može sva četiri odjednom pa će takva računala moći računati goleme baze podataka simultano.

A IBM ima cilj razviti buduće procesore snage od 50 qubitova i više u sljedećim godinama!

„Ova značajna poboljšanja omogućit će IBM-u skalabilni razvoj moćnim budućih procesora. Moći ćemo demonstrirati računalne mogućnosti daleko moćnije od klasičnih računalnih sustava. Omogućit će nam nove primjene i nove granice za otkrivanje koje su neuhvatljive za klasična računala“, izjavio je Arvind Krishna, IBM-ov direktor razvoja i odjela hibridnog oblaka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.