Netko došeće i uslika ključ od vaših ulaznih vrata te pomoću njega napravi duplikat s kojim vam provali u stan. Zvuči skoro moguće i prilično jezivo? Pa, ovdje u priču ulazi Stealth Key. Riječ je o sofisticiranom ključu nove generacije kojeg je patentirala švicarska kompanija Urban Alps.

Urban Alps svoje ključeve radi na taj način da jedinstveno izrezbarene ‘zube’ ključa skriva unutar posebnog 3D printanog kućišta, što ga štiti od znatiželjnih očiju i znatiželjnih skenera.

„Ključ je otisnut na 3D-metalnom printeru koje se stručno naziva selektivnim topljenjem laserom“, objašnjava suosnivač kompanije Alejandro Ojeda. „Zahvaljujući ovom jedinstvenom tehnološkom pristupu, možemo stvarati složene interne strukture koje su skrivene kako bi blokirali 3D-skeniranje mehaničkog koda. Riječ je o izuzetno jednostavnom pristupu koji je također izuzetno učinkovit. Da te ključeve proizvodimo tradicionalnim metodama, ono bi bilo skoro nemoguće ili vrlo, vrlo skupo. Zahvaljujući ispisu 3D-topljenjem metala, proizvodni proces je cjenovno učinkovit. Svaki ispisani ključ je jedinstven, a možemo ih izbaciti i do 850 u jednom redu proizvodnje“.

Ojeda priča da je na Stealth Keyju počeo raditi još dok je bio zaposlen u polju razvoja i proizvodnje kompanije koja proizvodi plinom pogonjene turbine gdje je koristio trodimenzionalno printanje metala kako bi izmislio dijelove turbina sa povećanom internom složenošću.

Stealth Key u slobodnoj prodaji košta 200 američkih dolara, a u paketu se nalaze brava i dva ključa. Nije malo ali – ta cijena je daleko manja od one koju biste potrošili za kupnju stvari koje bi vam provalnik uz ‘standardne’ ključeve mogao ukrasti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.