Pretražujući Google Play prije ili kasnije naići ćete na neki program koji traži root ili točnije root access. Obično je riječ o sistemskim programima, a mogućnosti koje oni nude mogu biti izrazito privlačne. Stoga nije loše saznati što to stvarno znači.

Android je zasnovan na Linuxu. Zbog toga je od Linuxa naslijedio mehanizme zaštite sustava. Jednostavno rečeno, pojedini korisnik ima određena prava. Tako, na primjer zapise u nekoj mapi možete kreirati, brisati, mijenjati, čitati, izvršavati itd. Prava su nezavisno određena za svaku mapu i svaki zapis na uređaju. To znači da vi kao korisnik vašeg Android telefona (ili tableta) imate prava punog pristupa nekim mapama (na primjer, mapi za slike). U te mape po volji možete snimati, brisati i mijenjati sadržaje.

No postoje i mape koje vam nisu dostupne. To su u prvom redu mape sa postavkama sustava, izvršnim zapisima (aplikacije) itd. Time je osigurano da korisnik ne može obrisati ili promijeniti zapise koji su važni za rad sustava. Tako se osigurava stabilan rad sustava.

Druga osobina naslijeđena od Linuxa je organizacija mapa. Tako na Androidu postoje jedna osnovna mapa koja je korijen (engleski root) svih ostalih mapa. Unutar ova mape nalaze se sistemska mapa s programima, postavkama i slično. Korisnik nema pristup ovoj mapi iz sigurnosnih razloga. No pojedini program može imati pristup tim sadržajima. Primjerice, program za mijenjanje postavki (Settings) ima pravo pristupa sistemskim postavkama. Isto tako određeni programi imaju pravo instalacije drugih programa i slično.

Ovi privilegirani programi instalirani su kao dio sistema, ali ne mogu ta prava prenijeti na druge programe. Na primjer, premda sistemski program za instalaciju ima pravo pristupa svim sadržajima, kad se kroz njega instalira neki drugi program on neće naslijediti ta prava. Time je osigurano nesmetano korištenje uređaja, a pri tome nije ugrožena sigurnost.

Na žalost, svako povećanje sigurnosti uvijek donosi i određena ograničenja. Pogledajmo, na primjer, program za izradu sigurnosnih kopija sustava (backup). Da bi takav program mogao kopirati sve sadržaje, on bi morao imati pristup svim mapama. Ako korisnik nema pravo pristupa svim sadržajima onda to pravo ne može prenijeti na program. Zato takav postupak nije moguć, osim…

Postoji velik broj korisnika koji ne pristaju na ograničenja koja je postavio proizvođač uređaja. Ti korisnici uvijek tragaju za rješenjima koja će ukloniti ograničenja i omogućiti potpuni pristup. Odmah nakon pojave prvih Android uređaja pojavila su se rješenja koja omogućuju puni pristup uređaju. Zapravo je riječ o tome da se korisniku osigura pristup do osnovne mape (root). Zato je ovaj postupak na engleskom nazvan rooting ili po “naški” rutanje. Time se korisniku omogućuje pristup svim sadržajima. Osim toga, korisnik ovo pravo može prenijeti i na druge programe. To se čini kroz dodatni program po imenu SU (Super User).

Postupak se provodi ozbiljnim zahvatom u sustav. Android je smješten u ROM memoriju pa je za uklanjanje ograničenja potrebno upisati novi sadržaj ROM-a. Ovaj postupak mora biti izveden odjednom, odnosno bez ikakvih prekida. Novi sadržaj ROM-a mora biti točno prilagođen vašem uređaju (ne samo model nego i konkretna izvedba). Dođe li do bilo kakve pogreške pri ovom postupku – velika je mogućnost da će uređaj postati neupotrebljiv.

Proizvođači uređaja odmah su se pobunili protiv rutanja. Njihova je tvrdnja da je ovakav zahvat opasan i da nastalo stanje može oštetiti uređaj. Naravno, ova tvrdnja je marketinški potez. Proizvođačima smeta činjenica da se na tako prerađenom uređaju mogu obrisati programi koje je proizvođač gore stavio kako bi ostvario dodatnu dobit. U pravila korištenja uređaja stavljena je napomena da se takvim zahvatom nedozvoljeno mijenja uređaj. To je osnova zbog koje mijenjanje ROM-a ukida garanciju na uređaj. Zapravo, uređaji su dobili poseban sklop koji trajno zapisuje da je ROM mijenjan od strane korisnika pa nema ni povratka na staro. Naravno, gubitak garancije nije problem ako je garantni rok već prošao.

Premda root pristup neće uređaju nanijeti štetu, ipak postoje dodatni rizici. Slobodan pristup svim sadržajima mogu iskoristiti i neželjeni programi (virusi, trojanci itd.). Zbog toga su ovi uređaji jače izloženi različitim napadima. Zapravo neki vrlo opasni programi (npr. programi koji zaključavaju podatke) napadaju jedino uređaje na kojima postoji root pristup. Također treba znati da promjena ROM-a isključuje i sve automatske nadogradnje sistema. Prema tome, ako upišete novi ROM, morat ćete postupak opetovano provoditi kako biste ažurirali uređaj.

Na vama je, naravno, konačna odluka. Ako ste potpuno sigurni da vam je ovo potrebno, dobro se pripremite. Proučite postupak na Internetu. Dobro provjerite da je novi ROM primjeren modelu i inačici vašeg uređaja. Slijedite upute doslovno. Ako bilo što ne razumijete, odustanite ili zatražite pomoć iskusnijeg korisnika.

No, ako imate i najmanje sumnje, zaboravite cijelu stvar. Ostvarena dobit je mogućnost pokretanja nekoliko dodatnih programa. Velika je vjerojatnost da se to može obaviti i drugim programima koji ne traže ovako radikalan zahvat. Ako to i nije slučaj, vjerojatno možete živjeti i bez tih programa. Ako mene pitate za savjet, moj je odgovor: “Bolje ne.”

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.