Jedva nešto više od mjesec dana je prošlo otkako smo recenzirali Huaweijevu perjanicu P10, a sada nam na test stiže njegova Lite verzija. I dok nam je P10 ostavio solidan dojam, ali nas nije oduševio, Lite nam je – kako smo otkrili još u podnaslovu – ostavio dojam najboljeg mobitela u svojoj cjenovnoj klasi. Čudno? Uopće ne.

Naime, navikli smo da su Lite modeli manje-više isti kao „punokrvni“ nositelji svog imena; obično se razlikuju tek po veličini ekrana (i svega ostalog, posljedično), megapikselaži kamere, slabijim čipovima i pokojoj dodatnoj osobini. Posljedično, malko su i jeftiniji: možda za trećinu, ili četvrtinu. P10 Lite je pak više nego dvostruko jeftiniji od „pravog“ P10.

Naravno da je Lite olakšan za sve gore navedeno u odnosu na original: ekran je manji i slabije kvalitete; kamera nije dvostruka Leica; kućište nije skroz metalno… I to je otprilike to. Ima još podosta sitnih razlika, dakako, ali one su doslovce sitne. Kada stavite na vagu sve te razlike, i odmjerite ih u odnosu na cijenu, tezulja preteže na Lite stranu.

Dizajn i performanse

I da se nikad niste susreli s Huaweijevim mobitelima serije P, čim opipate ovaj mobitel shvatili bi da P znači – premium. To se doduše ne odnosi na dizajn: Huawei se uopće ni ne trudi da uvede nešto originalno; dizajn je još uvijek na tragu iPhonea od pred par godina. Ali po kvaliteti izrade, ovo je nedvojbeno premium model s metalnim ovjesom, 2.5D zaslonom (što znači da je ekran zaobljen na rubovima, umjesto da je umetnut u obrub) i staklom koji prekriva stražnju stranu.

Ispod tog stakla je dakako plastika – to je jedina bitna razlika u odnosu na „puni“ P10. Naravno, pod prstima se osjeti razlika – Lite ne leži toliko dobro u rukama, a spomenuta staklena stražnja strana je pomalo skliska – ali svejedno, osjećaj je premium: uopće nemate dojam da u rukama imate mobitel umjerene cijene.

  • Huawei P10 Lite

Raspored tipaka i priključaka je prilično standardan: gore je stari, dobri 3,5-milimetarski priključak za slušalice i otvor za sekundarni mikrofon; desno su metalne tipke za glasnoću i (perforirana, da ne bude zabune) tipka za uključivanje/isključivanje; dolje je USB (standardan, ne tipa C), zvučnik (mono, dakle) i glavni mikrofon. Desno je ladica u koju stanu dva SIM-a (samo jedan podržava 4G) ili jedan SIM i mikro SD kartica.

Ispod ekrana je samo Huaweijev logotip, a skener otiska prsta se nalazi straga – srećom, dovoljno je razmaknut od objektiva kamere da ga nećete stoput zabunom stisnuti, kao na Samsungovom S8. Brzina je – egzemplarna: Huawei ima najbrži skener otiska prsta, tako da ćete s vremenom zaboraviti da tipka za uključivanje/isključivanje služi (i) za uključivanje: koristit ćete je smo za isključivanje ekrana, a mobitel ćete uključivati prislanjanjem prsta na stražnju stranu.

Osim skenera, i procesori su Huaweijeve vlastite izrade. Ni tu nemamo pritužbi: morate se dobro potruditi da pronađete aplikaciju ili igru koja zastajkuje (kad smo već kod igara: na mobitelu ih je predinstalirano nekoliko relativno zahtjevnih – Asphalt Nitro, primjerice – pa je lako uvjeriti se kako glatko rade). U praksi, ne osjeća se razlika u odnosu na primjerice Snapdragon 625 koji krasi najjače modele u ovoj cjenovnoj klasi.

I ekran je jedan od najboljih u klasi. Jest da je malo zagasit, ali imponira ravnomjernom osvjetljenošću, uvjerljivim bojama i prirodnošću, a pristojno se snalazi i na jakom suncu.

Trajanje baterije je iznadprosječno – dakle, možete se pouzdati da će izdržati i najdulji radni dan – pa čak i u odnosu na „veliki“ P10 koji ima još snažniju bateriju ali i gladnije komponente. Baterija P10 Lite doduše neće oboriti rekorde – ona na Samsungu A3 traje još dulje, a slično vrijedi i za Moto G4 Plus, General Mobile 5 Plus te P2 i još par modela Lenova u ovom cjenovnom rangu. Svejedno, baterija na ovom mobitelu je nadprosječno izdržljiva, a ima još jedan adut: brže se puni. Dovoljno je petnaestak minuta punjenja da potraje par sati; malko više od pola sata bit će dovoljno da se napuni dopola a puna je „do kocena“ nakon manje od dva sata punjenja. Ne znamo kakve su vam navike oko punjenja, ali ovakve performanse mogle bi ih promijeniti!

Na testu smo imali bijeli model sa zlatnim obrubom; nudi se još i bijeli, a nadajmo se da će i u naše krajeve stići (u inozemstvu dostupni) crni i plavi model.

huawei p10 lite

Softver i sučelje

O softveru se ima što pričati. Na prvi pogled, Huawei pati od već zastarjelog pristupa: proizvođači se trude napraviti vlastitu „školjku“ povrh „golog“ Androida, i onda još natrpaju što više vlastitih aplikacija – koje su u pravilu inferiornije Googleovima – te još par aplikacija i igara „trećih proizvođača“ koje su tu samo zato što su to platili, a ne da bi kupcima donijeli dodatnu vrijednost.

Da, i ovdje je par takvih aplikacija, i Huaweijeva vlastita školjka (EMUI). Recept za pripremanje školjke je vrlo jednostavan: pogledaj kako to radi Samsung (tržišni lider) pa nemilice kopiraj. Na svu sreću, Samsung polako odustaje od „sve po mome“ principa, pa se to odražava i na Huawei: jest da ima aplikacija koje su tu samo zato što iste takve nudi i Samsung, ali Huawei pritom prikazuje dosta osjećaja za mjeru.

To znači da na drugi pogled (i svaki slijedeći) uočavamo aplikacije, detalje sučelja i stavki u Postavkama koje nema ni Google ni Samsung, a nepotrebnih aplikacija nema previše i lako se mogu isključiti. S druge strane, nude su vrlo korisna, upotrebljiva poboljšanja, primjerice ona vezana uz bateriju i potrošnju podataka.

Pravi dragulj je da za svaku pojedinu aplikaciju (i one koje ste sami izabrali, ali i one unaprijed instalirane od strane Huaweija) možete podesiti smije li trošiti podatke u pozadini (na vaš račun – doslovce) i/ili preko WiFi-ja. Huawei će vas već i sam upozoriti na aplikacije (Facebook!) koje u pozadini troše podatke i bateriju, bez vašeg znanja.

Oni koji vole podešavati razne sitnice sučelja da bi im gadget radio bolje – uživat će. No isto tako će se lijepo snaći i oni koji ne vole duboko kopati po postavkama, jer sve je složeno prilično intuitivno i jasno. Napredne mogućnosti su izdvojene u posebne „pretince“, kao što je stavka Inteligentna pomoć koja u Postavkama nudi par zgodnih detalja. Jedan od njih je Gumb za brzi pristup, kojeg poznajemo iz Galaxy Notea: polukružni „brojčanik“ s ikonama za pokretanje najpotrebnijih funkcija.

Pohvalno je što P10 Lite nudi praktički isti softver kao stariji brat P10 (više nego dvostruko skuplji, podsjetimo). To vrijedi i za kameru, premda je njen hardver posve različit.

Kamere i zvuk

Kamera nema dvostruku optiku i Leicinu tehnologiju kao premium model P10, a neiskusne može zavarati razlučivost od „samo“ 12 megapiksela – mnogi konkurenti nude 13 – no ta brojka ionako označava veličinu slike, a ne njenu kvalitetu. Za ovu potonju bitnije su druge brojke, kao što je veličina piksela (1,25 mikrona). I doista, slike su definitivno iznad prosjeka, štoviše u samom vrhu svoje klase: boje su prilično prirodne, detalja ima ohoho, a čak i u lošim svjetlosnim uvjetima – kada većina kamera na mobitelima ove klase muku muči s osvjetljenjem – ima relativno malo šuma.

Sučelje je također izvanredno: nije toliko jednostavno za uporabu kao ono na „golom“ Androidu, niti elegantno izvedeno kao Samsungovo, ali kada se malo priviknete – nudi puno mogućnosti (i još više njih će nuditi: nama je predložio da s interneta preuzme još par načina snimanja). Ima i par originalnih mogućnosti, kao što je Light painting – način rada u kojem se mogu snimiti svjetlosni tragovi koje ostavljaju brzi automobili, ili zvijezde na nebu. Štosno. No najvažnije je da će iskusni fotografi uživati istražujući mnoštvo mogućnosti, a manje radoznali će sasvim pristojne snimke „okinuti“ iz prve. To vrijedi i za prednju kameru koja nudi posebne alate za automatsko snimanje i naknadno uljepšavanje selfie uradaka, kao i za video koji snima sasvim pristojan 4K.

Zvučnik je mono ali zvuči iznenađujuće uvjerljivo kad puštate glazbu, i pouzdano za razgovore.

Uzorci snimaka

Opći dojam

Cjenovni rang od dvije do dvije i pol tisuće kuna – hajdemo reći da je to niža srednja klasa – jedan je od najnapučenijih: u njemu se mogu susresti modeli praktički svih proizvođača. Neki čak nude i po dva-tri takva modela. Dakako, postoje i oni koji ne obraćaju previše pozornosti na taj tržišni segment pa u njemu nude tek okrljaštene verzije „pravih“, jačih modela (Sony, HTC). To međutim ne vrijedi za Huawei (možda zato što dolazi s kineskog tržišta gdje postoji opaka konkurencija?) koji se očito potrudio da pozorno izvaže mogućnosti naspram cijene. Rezultat je mobitel koji nudi više čak i od onih proizvođača (Lenovo, Motorola) koje najčešće nahvalimo kako nude jako puno za svoju cijenu.

Najveća mana ovog mobitela je posve subjektivne prirode: nema nijednog aduta za koji bi se uhvatili i rekli: po ovome je P10 Lite najbolji, zbog toga ga kupujem. To definitivno ne može biti dizajn jer ovaj je mobitel nalik na stotine drugih. Huaweijev mobitel je doslovce po svemu u samom vrhu svoje klase: ekran, procesor, baterija, kamera, gabariti – po svemu tome je jedan od dva ili tri najbolja u klasi, ali baš po ničemu ne odskače.

Najopasniji konkurent Huaweija je onaj na kojeg se najviše ugleda: Samsung. Njegov A3 nudi par aduta u odnosu na P10 Lite – vodootpornost, primjerice – ali on je manji i slabiji po svim ključnim pokazateljima (ekran, memorija…). S druge strane, A5 je svakako bolji mobitel od ovog – ali i osjetno skuplji.

Kad se sve zbroji i oduzme, po ovoj cijeni nema boljeg mobitela od P10 Lite.

+

  • cijena naspram mogućnosti
  • softver
  • kvaliteta izrade

  • neoriginalan dizajn
  • nakrcani softver
  • neprepoznatljiv

5,2″

1080*1920

3 GB

32 GB, SD

12/8 MP

1080p video

146 g

7,2 mm

3000 mAh

nezamjenjiva

2.399 kuna

Smartson

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.