Sjećate se filma Robocop? Ideja o tome da će roboti preuzeti ulogu policajaca nekad se činila kao znanstvenofantastična antiutopija, a sada ona polako ali sigurno postaje stvarnost. Veliki korak u tom smjeru poduzela je policija Dubaija, najavivši da će sutra na ulice grada izaći Dubai Police Robot, posebna verzija modela REEM španjolske tvrtke PAL Robotics.

Metar i sedamdeset visok, stotinu kilograma težak robot na kotačima moći će se susresti u trgovačkim centrima i pored turističkih znamenitosti. Kako govori šest jezika, prolaznici će ga moći upitati za smjer, platiti kaznu i dobiti razne informacije preko njegova interaktivnog ekrana.

No, to je samo početak.

Roboti će uskoro raditi kao recepcionari u policijskim postajama a slijedeća faza je – potpuno funkcionalni policijski robot koji će moći zamijeniti čovjeka. „Do 2030., kanimo da roboti čine četvrtinu ukupnih policijskih snaga“, izjavio je brigadir Abdullah Bin Sultan za Gulf News. Cilj je stvaranje policijskih postaja u kojima će raditi isključivo robotska „radna snaga“.

Zanimljivo je da sutrašnji izlazak ‘Robocopa’ na ulice Dubaija neće biti prvi slučaj u svijetu da se roboti pridruže policijskim snagama. Još od veljače, u gradu Zhengzhou u kineskoj provinciji Henan operira robotski šerif E-Patrol (pravim imenom: E巡机器警长), čiji je glavni zadatak da identificira sumnjivce (pomoću softvera za prepoznavanje lica). Taj je robot napredniji rođak AnBota, policijskog robota koji od prošle jeseni pravi reda u zračnoj luci Shenzena.

U komentaru CNN podsjeća i na robota FEDOR-a kojeg je ruska vojna razvojna agencija obučila da puca – suprotno trima zakonima robotike Isaaca Asimova.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.