Današnji mobiteli imaju toliko funkcija da je lako zaboraviti kako su ime dobili po – telefonskim razgovorima. A oni, ta njihova osnovna funkcija, nije se promijenila još od prošlog tisućljeća, kada je uveden GSM, druga generacija mobilnih mreža (prva digitalna). Bilo je nekoliko pokušaja da se unaprijedi kvaliteta zvuka pri razgovorima i ubrza uspostavljanje veze, ali svi su ti pokušaji propali (jer nije bilo dovoljno suglasnosti oko standarda).

Posljednjih godina, jedan standard se ipak nameće, polako ali sigurno: VoLTE (Voice over LTE – LTE je tehnološka osnovica 4G mreža). Vipnet se prošle jeseni pohvalio kako je među prvima na svijetu krenuo s testovima LTE tehnologije, ali od tada nije bilo novosti. (Usput budi rečeno, Wikipedija je, tko zna otkud, izvukla podatak da se testovi u našoj regiji otežu zbog loše klime – valjda misle da smo u Africi?) Danas ga je pretekao Hrvatski Telekom, objavivši na konferenciji Mipro u Opatiji kako ovih dana (do kraja svibnja) prvi u Hrvatskoj pokreće VoLTE.

Da bi uspostavili VoLTE vezu, trebaju vam dvije stvari: 4G mreža (HT-ovu kartu pokrivenosti možete naći ovdje) i mobiteli koji podržavaju VoLTE (u priopćenju HT-a navodi se jedino Samsung Galaxy S7; spomenuta Wikipedia nudi dulju listu, no vrlo je vjerojatno da većina tih modela ne podržava najnoviju izvedbu VoLTE-a, premda bi primjerice Samsung S8 i Huawei P10 morali raditi s njom). Dakako, obje strane u razgovoru moraju imati odgovarajuće mobitele i, što je još važnije, odgovarajuću pokrivenost 4G signalom.

Koje su prednosti VoLTE-a? Već smo ih naveli u podnaslovu, ali neće biti zgorega: kvaliteta zvuka je osjetno, itekako čujno bolja, a od trenutka kada „okrenete“ broj pa do trenutka kada je druga strana spremna javiti se neće proteći više od dvije sekunde.

K tome, VoLTE „troši“ toliko malo podataka da istodobno s telefonskim razgovorom možete nastaviti download – razgovor će ga vrlo malo usporiti.

I na koncu, pitanje koje vam se vjerojatno već vrti po glavi: koliko to košta. Odgovor je: ne košta ništa. Kratko i jasno. I vrlo rijetko!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.