Ikeina kolekcija pametne rasvjete TRÅDFRI od prošlog je mjeseca dostupna i na našem tržištu, a jučer je objavljeno kako će ubuduće primati naredbe ne samo preko vlastite aplikacije za smartfone, nego i preko tri najpopularnija virtualna asistenta – Googleovog, Appleog i Amazonovog.

Time je švedski proizvođač reagirao na kritike kako se zatvara u vlastiti ekosustav. S druge strane, TRÅDFRI je hvaljen zbog tradicionalnih prednosti Ikee – niske cijene (najjeftinije žarulje koštaju 99 kuna) i jednostavnosti uporabe: kupci ne moraju uvoditi nove žice ili rasvjetna tijela, već je dovoljno stare žarulje zamijeniti novima.

Kolekcija Pametne rasvjete uključuje više paketa. Prvi, najjednostavniji, omogućuje isključivo prigušivanje svjetlosti. U drugom paketu nalazi se daljinski upravljač koji može prigušiti svjetlost te promijeniti toplinu boje iz, primjerice, uredskog jačeg u prigušeno svjetlo za večeru ili ples. To je moguće izvesti sa smartfona, ali je potrebno nabaviti TRÅDFRI pristupnik (219 kuna).

Kolekcija sadrži i senzore pokreta. Izađemo li iz neke prostorije u kojoj se nalazi TRÅDFRI senzor pokreta, svjetlo će se automatski ugasiti nakon jedne, pet ili deset minuta bez pokreta, ovisno o odabiru ukućana. Kao i drugi proizvodi u kolekciji, ni senzor ne zahtijeva fiksnu instalaciju te ga se može koristiti u bilo kojoj prostoriji doma ili ureda.

Inače, IKEA je početkom studenog 2016. godine provela terensko istraživanje o održivim navikama Zagrepčana koje je pokazalo kako većina ne štedi resurse poput električne energije. Tako je, primjerice, nešto više od 40 posto Zagrepčana obuhvaćeno istraživanjem priznalo da ne gasi uvijek svjetlo kad im ne treba, dok je 58,5 posto reklo da to redovito čini.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.