Tvrtka Otsaw Digital iz Singapura izradila je O-R3, samohodnog robota opremljenog dronom kojeg može poslati u potjeru za uljezima.

Bespilotna letjelica ovog neobičnog robota može obaviti nadzor u krugu od oko 100 metara i na području u koje sam robot ne može zaći.

Naiđe li, recimo, O-R3 na prepreku na tlu može odaslati drona kako bi pogledom iz zraka otkrio gdje se uljez skrio – recimo, iza zida, ograde, kapije i tome slično.

Osim uljeza, prepoznat će sumnjive predmete (poput, primjerice, ostavljene torbe), čitati i razlikovati registarske pločice, kao i alarmirati osobe zadužene za sigurnost kad procijeni kako je to potrebno. Uz to, sam se vraća na punjenje kad je baterija skoro pa prazna.

Kako bi sve to bilo moguće koristi strojno učenje, pomoću kojeg također razlikuje redovne posjetitelje i zaposlenike od nezvanih gostiju. Potrebno ga je, naravno, u početku napuniti podacima i naučiti osnovnim zadaćama. No, kako više podataka pristiže tako i O-R3 postaje pametniji.

OTSAW O-R3
OTSAW O-R3 sučelje

Izdanje namijenjeno korištenju na otvorenom prostoru bit će predstavljeno tijekom sajma CommunicAsia2017. Ima domet od pet kilometara, veličine je vozila za golf i opremljeno je trodimenzionalnim senzorima LIDAR, koji služe kako bi mogao prepoznavati prepreke, te GPS-om.

U Otsawu namjeravaju iznajmljivati svoje robote čuvare za deset tisuća dolara mjesečno. Sustav će i dalje trebati nadzirati živo ljudsko biće, ali će robot moći zamijeniti zaštitare u patroliranju.

Nadzorni centar

U singapurskoj tvrtci namjeravaju napraviti i druge robote za jednostavnije poslove, poput čišćenja ulica, i to u vrlo skoroj budućnosti – možda već za kojih šest mjeseci.

I ne, ne smatraju kako će moći u potpunosti moći zamijeniti ljude. No, ako žele i dalje raditi, ljudi će morati prijeći na poslove koji traže višu razinu vještina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.