Preko glave vam je pamćenja lozinki? Želite koristiti smartfon ili tablet kako bi se logirali u niz Microsoftovih aplikacija i servisa? Evo kako to možete učiniti.

Otvorite Googleovu trgovinu aplikacijama Play ili Appleovu App Store, ovisno o tome koji operativni sustav koristite, pa preuzmite besplatnu aplikaciju Microsoft Authenticator za Android ili iOS.

Neobično, ali ova značajka nije još dostupna za mobilne uređaje koji koriste operacijski sustav Windows 10 Mobile. U Microsoftu su prednost dali operacijskim sustavima koji već neko vrijeme dominiraju tržištem, tako da ćete se morati strpjeti još malo ako imate Windowse na smartfonu.

Play će tražiti ponovni unos vaše lozinke za Googleove korisničke račune kako bi potvrdio kako ste to doista vi, a ne netko tko želi hakirati vaše računalo.

Registrirajte svoj Microsoftov korisnički račun u aplikaciji Authenticator. Ako to obavite kako treba, pojavit će se na popisu vaših korisničkih računa.

Možete dodati osobni račun, račun na radnom mjestu ili u školi te druge račune poput Googleovog, Facebookovog…

Aplikacija će vam poslati verifikacijski kod SMS-om na uređaj koji koristite.

Nakon što unesete svoje korisničko ime u stranicu na kojoj se logirate u Microsoftove usluge ponudit će vam upisivanje lozinke. Među opcijama bit će i Use an app instead, odmah ispod Forgotten my password. Kliknite na nju kako bi upotrijebili Phone Sign-In umjesto klasične lozinke.

Nakon što ste kliknuli na Use an app instead, aplikacija na smartfonu će zatražiti vaše odobrenje. Kucnite kako biste se logirali.

Ako već koristite Authenticator za vaš korisnički račun, odaberite padajuće dugme na pločici korisničkog računa i odaberite opciju Enable phone sign-in.

Aplikacija će generirati novu lozinku svakih 30 sekundi. Na raspolaganju je nekoliko opcija za upravljanje. Uređaj kojeg koristite možete, recimo, registrirati u tvrtci ili ustanovi u kojoj radite. Također, možete odrediti hoće li aplikacija vas alarmirati zvukom i/ili vibracijom, dodavati i uređivati račune, pregledavati obavijesti…

Koliko je ovaj način otključavanja pristupa korisničkom računu doista sigurniji i jednostavniji od dvostupanjske provjere ostaje za vidjeti. Za slučaj kad pri ruci nemate smartfon, na raspolaganju su vam i dalje klasične mogućnosti logiranja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.