I dok nismo baš sigurni da će Hrvatska ući u finale Mundiala sljedeće godine, već sada postoji zastava koja služi i kao zvučnik. Radi se o prototipnom proizvodu znanstvenika sa Sveučilišta u Michiganu kojeg su nazvali FENG – feroelektrični nanogenerator. Oni su demonstrirali svoj maleni uređaj debljine papira poput zastavice koji dobiva energiju preko pokreta. Uređaju su dodali maleni fleksibilni mikrofon i zvučnik i tako stvorili audio zastavu.

Zahvaljujući slojevima nabijenih iona, ovaj uređaj može pretvarati mehaničku energiju u električnu i obratno. Pomicanjem ruke ili prsta može se poslati električni signal koji može napajati tipkovnicu, zaslon ekrana ili LED svjetla. Sustav je također dovoljno osjetljiv da može pokupiti i vibracije koje stvara zvuk. Tako su od svog uređaja dobili i – mikrofon. A istovremeno je i zvučnik.

„Naša zastava postala je zvučnik! To znači da bismo u budućnosti tradicionalne velike i nespretne zvučnike mogli pretvoriti u nešto maleno, tanko i fleksibilno. Mogli bismo također napraviti novinare čije bi stranice bile mikrofoni i zvučnici pa biste s novinama mogli – razgovarati“, objašnjava neke od mogućnosti primjene voditelj projekta Nelson Sepulveda (na uvodnoj slici).

Pitanje je samo hoće li do tada novine još biti u papirnatom obliku…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.