Asusov ZenBook nastao je kao odgovor na Appleov MacBook, da bi ga vrlo brzo nadmašio po karakteristikama. Kako smo pisali, ZenBook 3 je zamalo postao najtanji prijenosnik te klase (za debljinu vlasi premašio ga je Acerov Swift 7). Novi model, punim imenom: UX490UA, dva je centimetra deblji, s razlogom: umjesto 12″ nudi 14″ ekran.

Brojke su svejedno impresivne: u struku mjeri 12,9 milimetara a na vagi mjeri 1,1 kilogram. U praksi, to znači da ga možete strpati u torbu među spise i zaboraviti da je ondje, jer je tanji i manji od fascikla s dvadesetak listova papira.

Dizajn i performanse

ZenBook 3 Deluxe je izrađen od „svemirskog“ aluminija – onog koji se koristi u svemirskim letjelicama, a ne od standardnog aluminija, koji je zapravo legura s jeftinijim primjesama. Nismo ga imali prilike isprobati u svemiru ovoga tjedna, pa ćemo stoga povjerovati Asusovim tvrdnjama da je takav materijal 50% čvršći od standardnog aluminija; uostalom, tako i djeluje pod prstima. Svemirski!

Model kojeg smo dobili na test je plave boje, ali tako tamnoplave da ga je lako zamijeniti za crnu. Djeluje savršeno elegantno, a opet – drugačije, nećete ga zamijeniti za nekog konkurenta. Detalji su zlatne boje: obrub oko poklopca ekrana, tipkovnica, trackpad, logotip na poklopcu i ispod ekrana… A opet, ta zlatna nije obična zlatna: ne presijava se, zagasita je i uopće ne djeluje napadno: naprotiv, dodaje još elegancije.

Besprijekorna kvaliteta izrade vrijedi i za tipkovnicu – tipke imaju kratki hod i pomalo su tvrde, ali velike i dobro razmaknute – kao i za trackpad koji je na dodir klizak (pokriven je staklom!) ali nakon kraćeg navikavanja – besprijekoran.

I ekran je prekriven zaštitnim staklom (Gorilla Glass 5) a hvali se s nekoliko impresivnih brojki: podržava 100% sRGB raspona boja, kontrast mu je 1.000:1, a okvir oko njega na najdebljem mjestu mjeri 7,46 mm – zahvaljujući čemu je Asus uspio ugurati 14″ ekran u kućište kakvo inače imaju 13″ modeli. Ekranu doista nismo uspjeli naći manu (ako ne tražite touchscreen) a najviše nam se od svega dopao kontrast: slika je oštra k’o žilet.

Asus je uposlio više od jedne tehnologije za poboljšanje prikaza videa, a prilično se potrudio i oko zvuka: Harman Kardonova četiri zvučnika rade sjajan posao, slušanje zvuka je jedno od najugodnijih iznenađenja koje nam je priuštio ovaj laptop (a, kao što čitate, bilo ih je!)

U ovako vitkom tijelu nije bilo mjesta za sve standardne priključke, ali Asus se snašao oko toga. Tu su samo tri priključka (plus onaj za slušalice), a sva tri su USB 3.1 tipa C. Dva od njih su kompatibilna s najnovijim standardom Thunderbolt 3, što znači da mogu prebacivati podatke osam puta većom brzinom od USB-a (40 Gb u sekundi), a preko njih se možete spojiti na dva 4K monitora istodobno.

Kako su ti USB-ovi jedini priključci, u paketu se nalaze dva adaptera: jedna je za priključivanje na HDMI monitore (i televizore, projektore…) a drugi je za priključivanje običnih USB uređaja na novi USB priključak tipa C.

A napajanje, pitate se? I ono se priključuje na USB, i to na bilo koji od tri utora. Brzina punjenja je fantastična: dovoljno je nekih pola sata da se napuni više od dopola. Dobra vijest je i da se radi o litij-polimerskoj bateriji, koja nema veliku manu raširenijih litij-ionskih baterija: neće sa svakim punjenjem sve kraće trajati (OK, zapravo hoće, ali taj je efekt tri puta manje izražen).

S druge strane, ne možemo poduprijeti Asusove tvrdnje da će baterija izdržati devet sati: da, možda toliko može izdurati u laboratoriju, ali u stvarnom životu sve zavisi od načina na koji ga koristite; računajte na najviše pet-šest sati „normalnog“ rada, četiri-pet ako ga „nagarite“.

ASUS ZenBook 3

Nakon svih tih pozitiva, nešto nas je moralo razočarati… Ta je „čast“ pripala web kameri: sve je na ovom prijenosniku vrhunsko, ali kamera je obična VGA. Dakako, preko nje se ne možete ulogirati na Windowse ali zato je tu skener otiska prsta u kutu trackpada.

Kad smo već kod nedostataka, moramo spomenuti još jedan: vitki metal je pravi magnet za „packe“: nakon samo par sati korištenja, izgledat će kao da ste na njemu pojeli nekoliko obroka. Toga je svjestan i Asus, pa je u pakiranje ubacio krpicu od jelenske kože. Mi naivci smo pomislili da je to za ekran – on se u praksi, valjda zahvaljujući Gorilla Glassu, vrlo malo prlja… Pored krpice, tu je i elegantna torbica za nošenje ZenBooka.

Još nismo gotovi s nabrajanjem nedostataka: ventilator je izrazito bučan. Srećom, neće se upaliti pri „normalnom“ radu nego tek kad ga izložite zahtjevnijim zadaćama – koje će inače lako prežvakati, zahvaljujući i7 ‘Kaby Lake’ procesoru, 8 GB RAM-a (ugrađenog, nenadogradivog) i M2 SSD-u. Dobra vijest je da taj bučni ventilator očito radi svoj posao, jer se ZenBook nijednom ne bi pregrijao tako da bi ga bilo neugodno držati u rukama.

Softver ne nudi iznenađenja: Asus je, kao i uvijek, natrpao kojekakvog softvera na Windows 10 Professional, od kojeg je pretežiti dio potpuno nepotreban.

Opći dojam

Ovaj Asusov laptop je namijenjen točno određenoj publici (u kojoj spadamo i mi novinari): profesionalcima kojima je bitno da im prijenosnik bude doista prijenosan – da ga možete posvuda nositi sa sobom (i da se pritom ne osjećate kao da dižete utege) a da opet na njemu možete pokrenuti nekoliko aplikacija istodobno, pa i zahtjevnijih (Adobe Lightroom primjerice) te da to sve skupa ne znači da će se nakon dva-tri sata baterija umoriti i ugasiti. ZenBook zadovoljava sve te uvjete bez greške, i stoga nam se cijena od gotovo dvije tisuće eura ne čini previsokom.


+

  • Dizajn, izgled, kvaliteta izrade
  • Brzopunjeća baterija
  • Dvogodišnja garancija

  • Bučni ventilator
  • Osjetljiv na packe
  • VGA kamera

14″

1920*1080

i7-7500U

2,7 / 3,5 GHz

8 GB

512 GB SSD

Intel HD 620

1,1 kg

1,3 cm

14.799 kuna

Mikronis

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.