Sinoć su Europski parlament, Vijeće i Komisija postigli politički dogovor o programu WiFi4EU i njegovom financiranju koji podržava uvođenje besplatnog Wi-Fi-ja u javnim prostorima diljem Europe, kao što su parkovi, trgovi, javne zgrade, knjižnice, zdravstvene ustanove i muzeji.

Početni proračun programa WiFi4EU iznosi 120 milijuna eura (do 2019. godine). Njime će se poduprijeti postavljanje najmodernije Wi-Fi opreme u središta javnog života.

Politički sporazum uključuje predanost triju institucija kako bi se osigurao ukupan iznos od 120 milijuna eura za financiranje opreme za besplatne Wi-Fi usluge u 6000 do 8000 općina u svim državama članicama. Posebni izvori financiranja bit će dovršeni u tijeku zakonodavne rasprave o pregledu aktualnog Višegodišnjeg financijskog okvirnog programa. Lokalne uprave i samouprave moći će se prijaviti za financiranje nakon što se sustav aktivira.

Program WiFi4EU bit će otvoren za subjekte koji pružaju javne usluge, a to su najčešće lokalne općine, knjižnice, zdravstvene ustanove… Iz njega će se financirati oprema i troškovi postavljanja (točke za pristup internetu), a lokalni će subjekti plaćati za povezivost (internetska pretplata) i održavanje opreme.

Lokalna će se tijela poticati na razvoj i promicanje svojih digitalnih usluga u područjima kao što su e-vlada, e-zdravstvo i e-turizam.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.