Essential Products je nova američka tvrtka koja je jučer predstavila svoj prvi mobitel: PH-1. Pokrenuo ju je, nakon odlaska iz Googlea, Andy Rubin, poduzetnik koji je svojedobno osnovao tvrtku Android (da, Android) koju je 2005. kupio Google – a ostalo je povijest…

Essential PH-1 je, pogađate, mobitel koji se na prvi pogled razlikuje od drugih. Nedavno smo nahvalili Samsung Galaxy S8 kao mobitel čiji se ekran proteže od ruba do ruba, ali ovaj ide korak dalje: pogledate li fotografije, vidjet ćete kako se jedino s donje strane ekrana nalazi kakav-takav rub. Nema ga čak ni s gornje strane: ekran je zaokružen oko objektiva prednje kamere.

Slijedeća originalna stvar oko ovog mobitela je sustav modularnih dodataka. Modularne mogućnosti već su predstavili LG, Motorola i drugi, ali Rubinov Essential je to izveo drugačije: sa gornje stražnje strane mobitele nalaze se dvije rupice na koje se zakače (i magnetski spajaju) moduli. Zasada se nude dva modula: 360° kamera (na donjoj slici) i dock za punjenje.

ph-1-back-bg-white

„Postoji razlog zašto se titanij koristi za izgradnju raketa i kao materijal koji zamjenjuje kosti“, stoji na Essentialovoj web stranici. U videozapisima demonstrira se kako je kućište izrađeno do titanija znatno otpornije na udarce, padove i ostale nezgode nego ostala metalna kućišta, izrađena od aluminija. „Stoga na našoj stranici nećete naći ponudu navlaka za mobitel“, efektno poentiraju Rubinovi puleni.

Straga se nalazi dvostruka kamera (tanka, ne strši izvan tankog tijela) koja hvata 200% više svjetla i obećava detaljne, uvjerljive snimke i u polumraku. Ni ona prednja kamera, okružena ekranom, nije za baciti: snima u 4K.

Po najnovijoj modi (koju ne odobravamo) mobitel nema priključak za slušalice ali u pakiranju dolazi adapter preko kojih ih možete priključiti na USB-C utor koji služi i za punjenje.

Ostatak karakteristika također je vrhunski – u skladu sa cijenom od 699 dolara. Zasada ga mogu prednaručiti samo Amerikanci.

Ah da, operacijski sustav? Ne biste vjerovali: Android.

Essential ph1

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.