Na sajmu Computex u Tajvanu Intel već tradicionalno predstavlja krupne novosti iz svijeta procesora, ali ovaj put nas je iznenadio – i njihovom važnošću, i kvantitetom.

Najveća novost je novi tip procesora Core X koji obuhvaća serije i5, i7 i potpuno novu seriju i9. Raspon je velik: najjeftiniji model i5 7640X košta 242 dolara ali nudi puno više od starih procesora tog cjenovnog ranga: radi na višem taktu, podržava brži RAM… Na drugom kraju spektra su novi i9 modeli koji koštaju od 999 do 1.999 dolara, ali već i početni model ima 10 jezgara a najjači ih ima 18 (osamnaest) – čak i više od AMD-ovog najavljenog ThreadRippera, koji se pred desetak dana doimao kao opasan konkurent. Naravno, uz pomoć hyperthreadinga broj se udvostručuje, što nas dovodi do 36 operacija koje ovaj procesor može izvoditi istodobno. Tolika snaga može se iskoristiti za virtualnu realnost, proizvodnju zahtjevnih sadržaja i – igranje.

U prvim komentarima, novinari ističu kako novi procesori nude puno više snage u istom cjenovnom rangu; Intel nije iskoristio novu wow tehnologiju da sa cijenama ode u nebo nego je ostao na zemlji.

Intel je iskoristio Computex da bi prenio prve informacije o osmoj generaciji procesora Core (bez X) za koje možemo očekivati da će raditi 30% brže od sadašnje, sedme generacije.

Slijedeća novost je Intel Compute Card: PC računalo veličine kreditne kartice. Da, kreditne kartice. Cijeli koncept je zamišljen modularno: karticu morate umetnuti u „čitač“ da dobijete USB povezivost, da ih spojite na monitor i drugu periferiju (pisač, žičanu vezu…) ali kad „isprogramirate“ što želite, Compute Crad može djelovati samostalno. Na samoj se kartici nalazi sve neophodno: procesor, memorija, pohrana, bežična veza… Mogućnosti primjene su neograničene: primjerice u maloprodaji, inteligentnim kioscima i info-punktovima, u proizvodnji, klimatizaciji, praćenju voznog parka…

[vc_video link=”https://player.vimeo.com/video/212994260″ align=”center”]

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.