Roboti (i, općenito govoreći, automatizacija poslovanja) u sve većoj mjeri zamjenjuju ljudsku radnu snagu. Ako je vjerovati procjenama i prognozama, to će se nastaviti događati.

No, koliko će poslova tako nestati? I hoće li vaš biti među njima? Odgovore na ta pitanja nije jednostavno dati. Mišljenja analitičara, futurista i sveučilišnih profesora po tom se pitanju razlikuju, ali u jednoj su ocjeni jedinstveni: stvari će se promijeniti.

Prikladno nazvano Will Robots Take My Job? (Hoće li roboti uzeti moj posao?), ovo će vam web odredište pomoći procijeniti koja su zanimanja među najugroženijima zbog robotske industrijske revolucije, koristeći podatke iz izvješća o poslovima i kompjuterizaciji Oxfordskog sveučilišta nastalog 2013. godine.

Autori web odredišta Mubashar Iqbal i Dimitar Raykov su iz izvješća izvukli podatke o poslovima i izvjesnosti automatizacije te ih učinili pretraživima kako bi lakše našli svoje zanimanje. Dodali su i druge informacije iz statistika o poslovima i zapošljavanju.

Dovoljno je utipkati posao. Automatski će vas svrstati u odgovarajuću kategoriju. Kliknite na nju kako bi doznali što vas čeka. Rezultate možete podijeliti na Facebooku i Twitteru, kao i proslijediti dalje kao poveznicu.

Sudeći po rezultatima koje smo dobili, novinari nemaju razloga za brigu: vjerojatnost za automatizaciju naše profesije je tek 11 posto. Jupi! A kako vi stojite?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.