Moćne grafičke kartice, mega-brze igre i tanki prijenosnici rijetko kada idu rukom pod ruku, a Nvidia to kani promijeniti. Nvidijin novi đir je, kako stvari stoje, vrhunski gejmerski hardver koji je spravljen kako ne bi premašio cjenovni rang od 1200 eura. Kompanija je, naime, tijekom sajma Computex premijerno prikazala novu mega-moćnu tehnologiju Max-Q iza koje se nalazi filozofija ‘maksimalnih performansi uz maksimalnu energetsku učinkovitost’ za gejmerske prijenosnike.

Bez da previše zaranjamo u tehnikalije, recimo da će zbog ovih napredaka u razvijanju prijenosnika faktor forme odnosno po naški ‘veličina i težina’ ići prema dolje, a performanse prema gore. Najbolji, zapravo začuđujuće optimistični dio kojem još trebamo posvjedočiti da bismo vjerovali jest cijena koja bi trebala biti ‘jako, jako prihvatljiva’.

Tijekom kratkog okupljanja s novinarima, Nvidijin šef Jensen Huang iznio je vrlo optimističnu prognozu. „Prema meni, prijenosnici koji koriste Max-Q bit će u cjenovnom rangu od 1200 do 2000 eura“, rekao je. Također je potvrdio kako Nvidia samo dostavlja tehnologiju i da proizvođači zapravo formiraju konačni proizvod kao i cijenu, što znači da će konačni račun zavisiti o kombinaciji procesora i grafičke kartice, razlučivosti ekrana i konačno – količine memorije. Unatoč svemu, očekuje da će se cijene kretati „u tim okvirima“ te se nada kako će to „zbilja dati vjetra u jedra tržištu prijenosnika“.

Primjena ove tehnologije demonstrirana je po prvi put u vidu mega-tankog i mega-seksi prijenosnika iz Asusa. ROG Zephyrus je gejmerska zvijerčica od svega 2,2 kilograma i debljine 18 milimetara. U sebi ima prilično jaku grafičku karticu GTX 1080 te je, pogodili ste, spreman za virtualnu stvarnost i gejmanje u maksimalnim rezolucijama uz, naglašavamo citat: „šezdeset posto više performanse od PlayStationa 4“.

Eto ti na, Sony.

„Sve što može PS4 Pro, ovaj laptop može bolje“, rekao je Huang ponosno najavivši konačni kraj Sonyjeve tiranije nad svijetom PC gejminga.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.