„Postoji nova generacija korisnika koja ima potrebu biti stalno spojena na cloud. To su studenti, kreatori sadržaja, freelanceri, mali biznisi i enterprise korisnici.“ Tim riječima počinje paragraf na Microsoftovom blogu, u jedinom službenom dokumentu o novoj Microsoftovoj inicijativi: Always Connected PCs, predstavljenoj jučer u Tajpeiju na sajmu Computex.

Što dalje piše o toj inicijativi? Otprilike – ništa. Ništa konkretno! Spominje se da će ti PC-i ostvarivati stalnu vezu s internetom preko 4G-a i eSIM tehnologije. Spominju se i hardverski partneri: Asus, HP, Huawei, Lenovo, VAIO i Xiaomi (možemo samo nagađati hoće li svi oni proizvoditi Always Connected PC-e, ili samo neke dijelove za njih). Konačno, spominju se i proizvođači „silicijskog sloja“ (dakle: procesora) – Intel i Qualcomm.

Ovaj potonji je zanimljiviji: to znači da će Windowsi raditi na novom Qualcommovom čipsetu Snapdragon 835, temeljenom na ARM arhitekturi, a ne na x86 arhitekturi na kojem rade sva PC računala – otkad postoje, od 1981. Ovo nije prvi put da se Microsoft pokušava odmaknuti od „klasičnih“ PC čipova: pred par godina je pokušao pokrenuti Windows RT arhitekturu, i taj je pokušaj spektakularno propao. Ovaj, kako se ističe u prvim komentarima, ipak ima više šanse za uspjeh jer na novoj će se platformi moći pokrenuti aplikacije za „normalne“ Windowse (neki kažu: sve; drugi: samo 32-bitne; Microsoft, kako smo napisali, šuti i ne izjašnjava se o „detaljima“).

Microsoft i Qualcomm su objavili koje će tri tvrtke prve proizvoditi Always Connected PC-e s Qualcommovim čipovima: Asus, HP i Lenovo.[/vc_column_text][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=niNrVHD5rQg” align=”center”]

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

No, Always Connected PC-i radit će se i na „klasičnoj“ platformi, s Intelovim x86 čipovima. Intel je na jučerašnjoj prezentaciji na Computexu iznio više detalja o platformi Always Connected PC-a. Na uvodnoj slici možete vidjeti kako Intelov Gregory Bryant i Asusov čelnik Jonney Shih predstavljaju novi Asusov uređaj kodnog naziva Kukuna.

Međutim, u priopćenju s konferencije Intel navodi kako Always Connected PC-i već postoje na tržištu, njih „više od 30“ i poimence navodi tri primjera: Samsung Galaxy Book, Mi Notebook Air i Lenovo ThinkPad L470 – i tako povećava zbrku oko toga što su to točno Always Connected PC-i.

U vijestima koje objavljuju nezavisni izvori, spominju se i operateri koji će nuditi eSIM kartice za Always Connected PC-e. Među njima su i T-Mobile, Tele2 i Vodafone – vlasnici odnosno partneri sva tri hrvatska mobilna operatera, što povećava šanse da ćemo Always Connected PC-e uskoro susresti na hrvatskom tržištu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.