Gornji podnaslov zapravo i nije potpuno točan: ne samo da je ovo najveća promjena otkako je Microsoft gazda Skypea, nego veće promjene nije bilo još od 2006. godine, kada su uvedeni videorazgovori (a to je bilo samo tri godine nakon pokretanja Skype, 2003.)

Nova verzija Skypea je od jučer dostupna za Android, ali još ne i nama u Hrvatskoj (očekuje se u roku od par dana; možda čak i sati – provjerite). Verzija za IOS očekuje se za otprilike mjesec dana a tek nakon toga i verzija za Microsoftov „matični“ operacijski sustav: Windowse, te za Mac računala.

To odražava želju Microsofta da uvede Skype u novu eru, u kojoj su mobilni uređaji prvi koje ćete primiti u ruke – „mobile first“, kako se zove filozofija koju je očito prihvatio i Microsoft. Tvrtka inače ne iznosi točan podatak o broju korisnika Skypea, niti koji oni platforme koriste, ali nezavisni mediji iznose podatak kako se Skype koristi većinom na računalima, a manje na mobilnim uređajima – što je u današnje doba rijetkost, posebice za ovakav tip usluge.

Sučelje je potpuno drugačije. Daleko je modernije: Skype sada izgleda kao servis koji služi za održavanje kontakta s poznatima, prijateljima i ostalim ljudima koji su vam bitni, a ne samo za razgovor. To više nije aplikacija ‘old school’ tipa, u kojoj ćete doznati što je nova u vašem krugu poznanika tek kad sjednete i krenete u razgovor s njima.

Najkrupnija novost je Highlights, nešto kao početna stranica koja pokazuje što rade vaši kontakti – i omogućuje vama da postavite neku fotografiju koja će vašim kontaktima tjedan dana pokazivati čime se vi bavite za svoj gušt. Ako vam se ovo čini poznato – da, nešto vrlo slično ponudio je i Snapchat: tamo se to zove Stories.

Slijedeća krupna novost su – botovi. Na njih smo navikli na Facebook Messengeru, a sada će i u Skypeu igrati važniju ulogu. Botovi će izvirivati na više mjesta: tako će Microsoftova vlastita Cortana, kada vas malo bolje upozna, birati vijesti i događanja za vas i prezentirati vam ih kroz Scoop, a novi Find panel će za vas pronalaziti informacije koje vas zanimaju, bilo da se radi o sportskim rezultatima, ulaznicama za utakmicu ili jeftinim avio-kartama za vikend u inozemstvu.

Naravno, promjenit će se i sami razgovori. Tijekom video (ili glasovnih poziva) moći ćete ubacivati emojije (sam Skype ih, iz nekog razloga, zove moji), GIF animacije, naljepnice, pozadine u boji… Također ćete moći mijenjati veličinu prozora u kojem gledate sugovornika – primjerice, u razgovoru s više ljudi istodobno povećati prozor sa sugovornikom koji vam je bitan, a smanjiti onog tko vam je manje drag (ili ga prekriti animiranim GIF-om).

Ako se dogodi da propustite razgovor s kolegama ili društvom, lako ćete pohvatati najbitnije detalje razgovora naknadno.

Ako želite upoznati sve detalje novog sučelja prije nego što nova verzija izađe, naći ćete ih na Skype blogu, stranici posvećenoj novitetima ili na YouTube playlisti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.