Došlo je vrijeme za roštiljanje, omiljenu socijalno-gastronomsku aktivnost proljetno-ljetne sezone. Osim za obavještavanje prijatelja da donesu još hrane i pića, naš mobilni telefon može nam pritom i na druge načine pomoći. Najdraža meteo-aplikacija pomoći će nam odabrati termin, a najdraži glazbeni servis ili pomno odabrana lista pjesama iz mobitela stvorit će dobru atmosferu.

No glavni je povod ipak hrana, zajedno s receptima. Koji su odavno postali digitalni i tako učinili mobitel i tablet standardnom kuhinjskom opremom. Začudo, ne postoji mnogo mobilnih aplikacija posvećenih samo roštiljanju, već je recepte kojima ćete oduševiti ekipu najbolje potražiti u specijaliziranim odjeljcima najpoznatijih web servisa, odnosno aplikacija.

SteakMate

Roštiljski asistent

Najpopularnije su trenutno (nasumičnim redom): CookPad, Tasty, Jummly, BigOven, Allrecipes Dinner Spinner, Cookpad, Cookbook Recipes, Food Network In the Kitchen, Epicurlous i Allthecooks. I još smo sigurno zaboravili neko veliko ime, toliko ih ima.

Međutim, postoje i male, praktične aplikacije, koje nas prate kroz cijeli proces kuhanja. Jedna je od takvih australski SteakMate, pomoćnik za pečenje goveđih odrezaka. Njegovo korištenje vrlo je intuitivno, a još ćete i na ulasku u aplikaciju dobiti uputu.

SteakMate

Pritiskom na ikone u kutovima glavnog ekrana kažete koju vrstu odreska imate (Cut), primjerice ramstek, pod Method kojom ga metodom pripravljate (roštilj, električna pećnica ili plinska pećnica), koliko je debeo (Thickness) i koliko želite da bude pečen (Doneness), primjerice medium rare.

SteakMate

Kad ste zadali sve te ključne parametre, svom odresku možete dati ime da biste ga, recimo, mogli spremiti među favorite ako vam dobro uspije. Zatim ga pritiskom na Add to queue pošaljete na pečenje, odnosno pojavi se tajmer s brojem minuta pripreme koji je po izračunu ove aplikacije potreban.

SteakMate

Ne brinite, zvučni signal oglasit će se i kad odrezak trebate okrenuti, ne samo na kraju perioda određenog za pečenje. U svakom trenutku tajmer (i pripadajući alarm) možete pauzirati ili isključiti. Možete i peći više odrezaka odjednom. I to je u uglavnom sve, nema bespotrebnog kompliciranja.

SteakMate

Detalji su fino dorađeni i nenametljivi, primjerice pri odabiru vrste mesa i razine pečenosti imate i kratko objašnjenje, pa svoje goste osim rezultatom možete impresionirati i teorijskim znanjem.

SteakMate

Također, pri određivanju debljine odreska imate i sliku metra koju možete koristiti i kao „pravi“, analogni metar tako da mobitel prislonite uz vaš komad mesa.

No dosta s teorijom, idemo jesti!


Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.