Računica je jednostavna: umjesto da izgradi farmu servera i plaća ogromne novce za njeno hlađenje, da bi vam onda ponudila pristup do podataka, serveri će se smjestiti ondje gdje „trošite“ podatke – kod vas, i tako ćete uštedjeti na grijanju.

Nizozemska tvrtka Nerdalize izgradila je cijeli sustav oko te zamisli. Jedan njihov server generira oko 1000 Watta za grijanje – dovoljno za zagrijavanje manje prostorije, ili za zagrijavanje tople vode za kućanstvo. Na dobitku su svi: kućanstvo (ili ured) će uštedjeti oko 300 eura godišnje za grijanje, manje će platiti internetske i cloud usluge (hej, imat će ih kod kuće!), kompanija će uštedjeti na troškovima hlađenja farme servera, a najveća prednost je – po okoliš, jer svaka kućna instalacija znači tri tone ugljičnog dioksida manje. Nedralize to zove win-win-win situacijom.

Radijatori, pardon: serveri, su prilično glomazni ali atraktivno dizajnirani – i potpuno bešumni, što se ne bi moglo reći za mnoge druge sustave grijanja. Nerdalize ih kani krenuti udomljavati po nizozemskim kućama od kolovoza; u prvoj rundi postavit će ih 42. Preko crowdfunding kampanje, već je prikupila više od 300.000 eura i premašila cilj.

Nerdalize
Trojica ponosnih nerdova – osnivača Nerdalizea

Ovo je u svakom slučaju jedan od zanimljivijih rješenja problema serverskih farmi, koje već danas troše više električne energije nego čitav indijski potkontinent i zagađuju okoliš ugljičnim dioksidom više nego svi zrakoplovi svijeta. Informatički giganti rješavaju taj problem na još egzotičnije načine: Facebook se pohvalio izgradnjom datacentra Luleå u Švedskoj, na rubu arktičkog kruga, a Microsoft gradi datacentar Natick – na dnu Tihog oceana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.