Više je razloga za skrivanje pojedinih aplikacija na Androidu. Možete sakriti programe koje ne koristite, a nije ih moguće ukloniti. Skrivanjem programa možete zaštititi privatnost. Koristite li programe za pristup važnim podacima, njihovim skrivanjem možete povećati sigurnost. No bez obzira na razloge postoji nekoliko načina da to učinite.

Krenimo od najjednostavnijeg rješenja. Neki Android telefoni standardno su opremljeni ovom funkcijom (npr. noviji Samsung telefoni). Pozovite prikaz svih programa (Apps) te otvorite izbornik (menu). Odaberite Hide applications i potom označite programe koje želite sakriti. Želite li pristupiti tim programima ponovite postupak, potom u izborniku odaberite Show hidden applications.

Ako vaš telefon ne podržava ovu mogućnost možete instalirati drugi Launcher. Postoji više ovakvih programa koji uključuju i mogućnost skrivanja aplikacija. No u većini slučajeva ova mogućnost je dostupna samo u plaćenim inačicama. Iznimka je Apex Launcher koji ovu mogućnost nudi i u besplatnoj inačici. Pozovite podešavanje programa te u njemu odaberite Drawer settings i zatim Hidden apps. U prikazanom popisu označite programe koje želite sakriti a iz prozora izađite tipkom (Save). Želite li prikazati ranije skriveni program ponovite postupak.

Problem možete riješiti i isključivanjem programa. Pozovite podešavanje (Settings) i otvorite Application manager. Prikažite stranicu sa svim programima (all), a zatim odaberite program koji želite isključiti. Na stranici koja će se pojaviti odaberite Turn off. Time ste isključili program te se on više neće prikazivati. Želite li ga vratiti potražite ga na stranici Turned off i uključite ga tipkom Turn on. Isključeni program neće se pokretati. To može biti prednost jer neće zauzimati resurse telefona. No to je ujedno i mana jer program ne može raditi u pozadini.

Postoje i posebni programi za ovu namjenu. Dovoljno je da u programu Play Store upišete hide app i pojavit će se cijeli niz programa. No svi oni imaju jedan ozbiljan nedostatak, zahtijevaju root. Zbog toga ovakvi programi nisu primjereni širem krugu korisnika.

Provodite li cijeli postupak radi zaštite privatnosti, odnosno, kako bi spriječili da netko nepozvan pozove neki program, postoji i mogućnost zaključavanja programa. U tom slučaju program neće biti skriven ali će za pristup zahtijevati unos uzorka ili zaporke. Na primjer program AppLock omogućuje zaključavanje pojedinih programa. Pri prvom pokretanju program će zatražiti da odredite uzorak za otključavanje. Nakon toga pojavit će se lista svih programa. Označite programe koje želite zaključati. Pri pokretanju zaključanog programa potrebno je upisati uzorak. Ako želite moguće je podesiti program tako da umjesto uzorka traži zaporku. Program omogućuje zaključavanje i pojedinih funkcija telefona (npr. odgovor na telefonski poziv), a podržava i zaključavanje slika i drugih zapisa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.