Znate za one sjajne aplikacije s kojima korištenjem kamere mobitela plaćate račun ili rješavate matematički zadatak? E, pa Bitesnap vam je isto to, samo za brojenje kalorija.

Bitesnap

Foto-dnevnik hrane

Učenije i preciznije rečeno, ovo je mobilna aplikacija koja pomoću ugrađene umjetne inteligencije prepoznaje vrstu hrane s vaših fotografija te je  – što je najbolje od svega – u tom fotografiranom obroku sposobna odrediti udio proteina, ugljikohidrata i masti te broj kalorija.

Baš poput dnevnika, uz vašu asistenciju, bilježi kako se i čime hranite te tako pomaže u ostvarivanju ciljeva vaše dijete. Također vam nastoji ugraditi pokoju dobru prehrambenu naviku.

BiteSnap

Konkretno, snimite fotografiju obroka ili izvučete neku staru fotku iz svoje galerije, Instagrama ili odakle god te je date aplikaciji na analizu.

Rezultati koje daje, naravno, nisu 100 posto točni, već vi sami morate izabrati točne rezultate i učiniti ih preciznijim. Primjerice, aplikacija će prepoznati da u tanjuru ima sira, ali neće znati o kojoj je vrsti sira riječ ni u kojoj je količini. Tako da sami morate izabrati između ponuđenih vrsta.

Bitesnap

Kao predložak možete unijeti namirnice koje često konzumirate, primjerice, omiljene pahuljice koje jedete svakog jutra. Naravno, da bi stvar funkcionirala, morate unijeti i njihovu kalorijsku vrijednost, a pametno bi vam bilo i specificirati i dozu ako je uvijek ista.

BiteSnap

Shvatili ste dosad da ćete se s aplikacijom, pogotovo u početku, morati malo potruditi, no dobra je vijest što će vam se trud isplatiti. Naime, ovo je vrsta aplikacije koja je sposobna učiti i što je dulje (pravilno) koristite davat će vam sve bolje (preciznije) rezultate. Tako umjetna inteligencija funkcionira, jednostavno ne može napredovati bez ljudi. Nemate li vremena ni strpljenja tim se baviti,  ovakve aplikacije nisu preporučljive za vas.

BiteSnap

Pune mogućnosti Bitesnapa dolaze do izražaja kad ga koristite u personaliziranom načinu, za što trebate unijeti svoju visinu, težinu, spol i dob. Aplikacija će vam izračunati indeks tjelesne mase i preporučiti dnevni unos kalorija. Prijavljujući redovno sve obroke, doći ćete do precizne statistike svoje tjedne i mjesečne svoje prehrane.

BiteSnap

Osobito je korisno što u svakom trenutku znate koliko ste kalorija unijeli, pa ćete se za večeru možda odlučiti salaticu nakon što vidite koliko je kalorija imalo ono miješano meso za ručak.

Postoje ovdje i podsjetnici u obliku alarma ako želite poboljšati svoje prehrambene navike tako da vodite računa o pauzama između obroka, jedete svaki obrok uvijek u isto doba dana itd.

BiteSnap

Šteta je što su autori aplikacije omogućili samo svoje, američke mjere, no nadamo se da će se to u budućnosti promijeniti. Nije da ne znam brzo preračunati funte, stope i inče u naše metričke jedinice, ali je to gnjavaža, gubimo vrijeme koje smo dobili fotografiranjem umjesto upisivanja.

Također, mada je izvoz prikupljenih podatka moguć, zasad ne postoji opcija povezivanja sa srodnim aplikacijama.

BiteSnap

No ima nade, ova aplikacija još je u razvojnoj fazi. Možemo je instalirati i koristiti, ali nije službeno izdana. Stoga su moguće, upozoravaju njeni autori, povremene nestabilnosti u radu.

Nadamo se da će sve te mane biti ispravljene jer ova aplikacija zaista mnogo obećava i zabavno ju je koristiti, barem nama geekovima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.