OK, ovo će biti kraća recenzija. Nedavno smo testirali udarni model Huaweija, P10, i objavili njegovu dugačku recenziju, a nakon toga smo isprobali i njegovog mlađeg brata P10 Lite. Da se ne ponavljamo, u ovom tekstu ćemo se koncentrirati samo na razlike koje Plus donosi u odnosu na njih.

Zapravo, i nema ih puno. Najveća je razlika u veličini ekrana: Plus ima ekran od 5,5″ – baš kao iPhone Plus (na to ćemo se vratiti kasnije). Iz te glavne razlike proizlaze ostale: veća je i razlučivost ekrana (1440*2560, a ne Full HD), jača je baterija (3750, a ne 3200 mAh) i više je memorije (više nego izdašnih 6/128 GB, umjesto 4/64 GB). Razlika u težini je nevelika – 165 naspram 145 grama – a razlike u debljini uopće nema: oba modela u struku mjere samo 7 miimetara.

Dizajn i performanse

Uživo, P10 Plus djeluje izvanredno. Ni po čemu ne djeluje predimenzioniran: ako se niste upoznali s „normalnim“ P10, nikad ne bi rekli da je ovo neki posebno veliki mobitel. Dakako, ako imate manje prste, trebat će vam neko vrijeme da se naviknete ali vjerujemo da hoćete. Mobitel je odlično balansiran; nije lagan (jer je načinjen od vrhunskih materijala, o tome nema dvojbe) ali svejedno udobno leži u ruci (pogađate, vaš autor nema malenu ručicu).

Dakako, dio zasluga za to ide na račun činjenice da je Huawei slijedio Appleovu logiku imenovanja; naime, kod ostalih proizvođača vrhunskih Android mobitela uobičajeno je da udarni model ima ekran od 5,5″ a ako imaju Plus model, on ima još veći ekran. Kod Huaweija je drugačije: ulogu predimenzioniranog modela drže modeli serije Mate (i Mate 9 smo nedavno recenzirali).

Ostalo je manje-više isto. Procesor i koprocesor (Huaweijevi vlastiti) rade sjajan posao; ne osjeća se nikakvo usporenje u odnosu na običan P10 (koji ima manje posla, jer je ekran niže razlučivosti). S druge strane, ne osjeća se ni nikakvo ubrzanje sa 6 GB; tek se trebaju pojaviti aplikacije (većinom igre) koje će znati iskoristiti dodatne gigabajte.

Slično tome, i 128 GB ugrađene memorije nam se čini kao pretjerivanje – ako vam usfali prostora za pohranu, lako ju je nadomjestiti memorijskim karticama. Ugradnja velike količine memorije ima smisla na iPhoneu, koji ne prima kartice – ali ovdje…

Baterija je, kako smo spomenuli, jača nego ona na standardnom P10, kojoj smo zamjerili da traje jedva malko iznad prosjeka. Ova traje nešto dulje. Koliko – to zavisi o vama i o načinu na koji ju koristite: može biti od jedva jednog dana pa do dva-tri.

Softver i sučelje

Softver je jedan od aduta novog Huaweija; ima toliko softverskih mogućnosti da smo tek u susretu s Plusom otkrili neke cake. Primjerice, baterija: možete vrlo detaljno podesiti kako ćete ju prištedjeti. Isto tako, na ovom većem ekranu postaju zanimljivije opcije finog podešavanja veličine slova i drugih vizualnih elemenata. Šteta što ne možete, kao kod Samsunga, smanjiti razlučivost…

Softver je potpuno isti kao na „običnom“ P10, a zaslužuje odličnu ocjenu. Isto vrijedi i za kamere i zvuk – ni kod jednog ni kod drugog nismo primijetili neku razliku, a sve je za pet. Inovativna dvostruka kamera s Leicinom tehnologijom je jedna od najboljih na tržištu, premda nas nije uvjerila da je bolja od one na Samsungu S8 ili iPhoneu 7.

Opći dojam

Huawei P10 Plus je bez sumnje sjajan mobitel, ali… Velik je taj ali. Velika je i razlika u cijeni između P10 i P10 Plus: ovaj drugi je punih 1100 kuna skuplji. Što dobijete zauzvrat? Tek malko veći ekran (razlika je tek 7%!), srećom ne u puno većem tijelu, ali s puno više memorije – od koje baš i nema neke velike koristi.

Kad birate između dva mobitela, većina će se sasvim instinktivno radije odlučiti za veći i jači – ali kada je razlika u cijeni tolika, itekako ćete rado izvagati isplati li se ta razlika…

Veći problem P10 je što košta u kunu točno koliko i Samsungov S8, koji je bolji doslovce po svemu. I po brojkama (osim memorije), i po mogućnostima (da je Huawei barem vodootporan), i po dizajnu, i po softveru i po hardveru.

Zanimljivo je da Huawei P10 Plus uopće nije stigao na neka tržišta – primjerice na američko – sada postaje jasnije zašto…

+

  • vitka linija
  • kvaliteta izrade
  • dvostruka kamera

  • cijena
  • neoriginalan dizajn
  • nije (vodo)otporan

5,5″

1440*2560

6 GB

128 GB, SD

20/8 MP

4K video

165 g

7 mm

3750 mAh

nezamjenjiva

6.099 kn

Smartson

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.