Da odgovorimo na pitanje iz naslova: predstavljeni su noviteti u manje-više svemu što Apple nudi, osim onog udarnog: novog iPhonea.

No zato je predstavljen iOS 11, novi operacijski sustav za iPhone, koji izlazi ove jeseni i donosi čitav niz novih mogućnosti. Neke od udarnih su: redizajnirana aplikacija Messages za slanje i primanje poruka. One će se ubuduće spremati na oblak, i tako osloboditi dragocjeni memorijski prostor na samom uređaju, ali i učiniti dostupnijom stariju komunikaciju. Preko nje će se ubuduće moći i plaćati preko Apple Paya – premda tu mogućnost vjerojatno nećemo skoro iskusiti u našim krajevima.

Siri donosi, da citiramo Apple, „tonu novih mogućnosti“, od kojih je najuočljiviji, novi muški glas (i, kako kaže Apple, „prirodniji (ženski) glas“. Novo je i vizualno sučelje, podrška a prijevod na dodatne jezike (ne, hrvatski nije među njima) te otvaranje prema nezavisnim aplikacijama. Ovo posljednje vrijedi i za Apple Music, koji je privukao 27 milijuna pretplatnika.

Kamera koristi nove algoritme zahvaljujući kojima i video i fotografije zauzimaju manje mjesta, a redizajniran je Control Center, te u malo manjoj mjeri Lock Screen i Notification Center.

iOS 11

Konačna verzija iOS-a 11 najavljena je za rujan, neposredno prije izlaska novog iPhoena 8 i 7s (ups, sad znamo kada izlazi novi iPhone!).

Verzija za iPad donosi još više novosti nego verzija za iPhone (između ostalog, novi upravljač datoteka, olakšano prebacivanje između aplikacija i dijeljenje sadržaja između njih te dock sličan onom na MacOS-u).

Novi iPad, za razliku od iPhonea, već je dostupan na američkom tržištu (kod nas neće stići prije srpnja). Riječ je o iPadu Pro u 10.5″ i 12.9″ inačici, s tim da ovaj prvi ima toliko tanak okvir da je podjednake veličine kao stari 9,7″ model. Novosti ima dosta, a među njima su i potpuno nova olovka i tipkovnica koje se nude kao dodatna oprema.

iPad Pro

Predstavljeni su i novi modeli iMac, MacBook i MacBook Pro računala (novi iMac Pro izlazi tek u prosincu) a sve njih pokreće novi MacOS ‘High Sierra’ koji podržava jaču grafiku (uključujući vanjske grafičke kartice) i virtualnu realnost (VR podržava i iOS).

Predstavljene su i nove verzije operacijskih sustava za Apple Watch i Apple TV.

Najveća hardverski novitet je pak HomePod, „pametni“ zvučnik po utoru na Amazonov Echo (i njegovu Alexu, koju ovdje mijenja Siri). Sivi zvučnik tek 17 centimetara visok koštat će 349 dolara u SAD-u, gdje će se moći kupiti od prosinca. Apple još ne otkriva sve detalje, ali očekuje se pametnjaković, jer pogoni ga snažan A8 procesor. Ta će se inteligencija iskoristiti i za pametno oblikovanje zvuka u skladu s akustičkim osobinama prostorije u kojoj će se udomiti, čak i ako u istu prostoriju smjestiti više HomePadova.

Apple HomePod

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.