Samsung CHG90 je prvi zakrivljeni monitor dijagonale 49″. Teško ga je zamisliti, dok ne zavirite u njegove tehničke specifikacije. Zamislite da netko zalijepi zajedno dva posve svakidašnja monitora dijagonale 24″, doda im inč i pretvori 16:9 format u 32:9, te u skladu s tim razvuče standardnu Full HD razlučivost (1920*1080) na 3840*1080. Eto, upravo smo opisali danas predstavljeni Samsung CHG90.

Samo što još nismo spomenuli (osim u naslovu) njegovu udarnu osobinu: zakrivljen je! I to oštro zakrivljen, tako da nema puno šanse da će vam još nešto osim monitora stati u vidno polje kada sjednete za njega.

S druge strane, ta grdosija zapravo ima manje piksela od 4K monitora. Dvostruko više. To možda i nije loše, jer ne zahtjeva super-snažno računalo, i radi s manje-više svim igrama.

Jer, igre su ono što će najbolje izgledati na ovom monitoru. Samsung u službenom priopćenju podvlači kako će se CHG90 najbolje snaći s pucačinama iz prvog lica, trkama, simulacijama letenja i igrama nabijenima akcijom. Ako vam takva uživancija izazove grižnju savjesti, možete slobodno ekran podijeliti u dva dijela i u jednom raditi nešto ozbiljno, kao ovaj momak na uvodnoj slici.

Samsung CHG90

Naravno, ovaj monitorčić je i ostalim osobinama prilagođen za gaming: nudi osvježenje (refresh rate) od 144 Hz te odziv od 1 ms po standardu MPRT – najniži mogući. Podržava i standard HDR10 a počiva na QLED quantum dot tehnologiji. Ako ga ipak odlučite uposliti i za neki ne-igraći zadatak, dobro je znati da može prikazati 125% boja u zadanom sRGB spektru, odnosno 95% nijansi iz filmskog standarda DCI-P3. Tu je i podrška za novu generaciju AMD-ovog standarda Radeon FreeSync 2.

Ako se ipak ne odlučite opljačkati banku da bi se domogli ovog monitora, koji na američkom tržištu stoji 1.499 dolara (u prednardužbi, isporuke kreću pred kraj ljeta), Samsung nudi i model CHG70 (donja slika) s gotovo identičnim karakteristikama, ali formata 16:9 – i više nego dvostruko jeftiniji: 27″ model za 599 a 32″ model za 699 dolara.

Samsung CHG70

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.