Adobe je vodeći proizvođač grafičkog softvera – tko ne zna za njegov Photoshop, ili Acrobat? – i pravo je čudo da se nije već ranije uključio u ponudu profesionalnih, a besplatnih aplikacija za skeniranje dokumenata pomoću smartfona ili tableta. Takve aplikacije već postoje – pisali smo o Googleovom Photoscanu, a još otprije se nudi i Microsoft Office Lens, kao i mnoštvo nezavisnih aplikacija (od kojih nećemo nijednu izdvajati jer većina nudi zastarjelo sučelje, s naprednim mogućnostima isključivo uz naplatu) ali sada kada je na scenu stupio Adobe, ljestvica je podignuta.

Adobe Scan

Skener

Adobe Scan je potpuno besplatna aplikacija koja upošljava niz mogućnosti za koje bi dosad morali platiti. Dovoljno je pokrenuti aplikaciju, uperiti kameru mobitela tako da dokument (ili njegov dio) koji vas zanima zauzme što veći dio ekrana, umiriti ruku i kliknuti na ikonu fotoaparata. (Dakako, podrazumijeva se da pritom osigurate dovoljno svjetla: u mraku se skenira jedino u špijunskim filmovima.)

Prije nego što se bacite na uređivanje, možete nastaviti snimati i slijedeće stranice: za razliku od gotovo svih konkurenata, Adobe vam neće pokušati naplatiti skeniranje većeg broja stranica.

Spomenuli smo uređivanje? Bez brige, sve ide automatski. Dovoljno je odabrati neku od ikona da dodatno uredite dokument. Šest ikona na dnu ekrana nude, slijeva nadesno, skeniranje dodatnih stranica (ili skeniranje iz ranije „okinutih“ fotografija); preslagivanje stranica (ako ste zabunom snimili četvrtu stranicu prije treće); crop (izrezivanje mimo rubova; Adobe Scan je dovoljno „inteligentan“ da pritom izravna sken ako niste držali mobitel potpuno ravno u odnosu na rubove dokumenta), zakretanje skena (ako ste zabunom slikali naopačke) i popravak boja (ako je primjerice snimka ispala previše žućkasta, ili da obrišete boje ako je dokument crno-bijeli). Posljednja ikona, šesta zdesna, služi za brisanje nepotrebnih skenova.

Adobe Scan

Možda najveća prednost ove aplikacije je što će vaše skenove urediti Adobe Sensei, umjetna inteligencija koja će se pobrinuti za automatsko popravljanje slike koja će se, uz gore opisane automatske korekcije, pobrinuti da ukloni sjene, makne sve oko ruba, popravi perspektivu…

OK, ima jedna još bolja stvar: OCR. Adobe Scan će prepoznati tekst i pretvoriti sliku u tekst kojeg možete uređivati. Ako je aplikacija prepoznala da na posjetnici piše ‘Šarič’ umjesto ‘Šarić’, lako možete sami ispraviti taj propust – ali tek nakon što sken spremite na Adobe Document Cloud (bez brige, i to je besplatno, a dokument nastao skeniranjem možete podijeliti i sa svim ostalim aplikacijama na vašem mobitelu).

Skenovi se snimaju u PDF formatu a Adobeovi pretplatnici imaju dodatne mogućnosti poput organizacije dokumenata, dodatnog uređivanja skenova na računalu i spremanja potpisa te potpisivanja dokumenata skeniranim potpisom. Nama običnim smrtnicima koji nismo tvrdokuhani grafički profesionalci bit će dovoljne i ove besplatne mogućnosti…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.