Oklopi koji daju čovjeku nadljudsku snagu već su desetljećima zanimljivi motivi u filmovima i SF romanima. Prije četiri godine američka je vojska pokrenula natječaj za izradu vojnog egzoskeletona, a sada i privatne tvrtke kreću u razvijanje varijante za civilno korištenje.

Jedan od tih projekta je EduExo – riječ je o svojevrsnom vanjskom kosturu kao pomoćnom alatu čovjeku za kretanje i druge radnje. Ne radi se baš o nekom Iron Man odijelu, ali tehnologija egzoskeletona se usavršava dovoljno da se mogu napraviti robotske vanjske ruke ili noge koje čovjeku mogu pomoći da hoda ili podiže težak teret.

Jedan od razloga zašto se ovo područje sporo razvija stoji u visokim cijenama alata pa nije lako dostupan studentima ili startupima koji su zainteresirani za razvoj ove tehnologije.

Smanjenje troškova dijelova je cilj projekta EduExo, a to njihov tim želi ostvariti zahvaljujući 3D isprintanom paketu robotskog egzoskeletona. Projekt je pokrenut na poznatoj crowdfunding stranici Kickstarteru, a cilj je omogućiti da ova tehnologija postane dostupna svim zainteresiranim korisnicima.

Ovaj paket u teoriji treba biti jednostavan poput paketa kojeg recimo kupite u Ikei i sastavite u kratkom vremenu prema jasnim uputama. Iako to možda s Ikeom ne ispadne uvijek tako, EduExo ekipa želi ovu tehnologiju uvesti u srednju školu i sveučilišta kako bi zainteresirani studente i omogućili brži razvoj tehnologije i nove generacije proizvoda. Pozivaju se i svi drugi entuzijasti i oni koji bi se htjeli baviti ovom tehnologijom.

Glavni cilj je smanjiti cijenu proizvodnje dijelova oklopa/kostura koji se aplicira na ruku ili tijelo. Uređaj bi se potom kontrolirao Arduino mikrokontrolerom, a senzori i servo-motor bi obavljali zadanu radnju.

Struktura oklopa ili kostur mogu se isprintati s 3D printera. Softver nude kao besplatni download.

EduExo je tvrtka iz Švicarske i na Kickstarteru su pokrenuli kampanju s ciljem prikupljanja (tek) 8.000 švicarskih franaka. Taj cilj su već ispunili (prikupili su preko 21.000 franaka) i prve isporuke njihovog egzoskeletona će krenuti već u kolovozu ove godine.

Početna cijena preko Kickstarter kampanje bila je 150 eura, a sada se može još naručiti po cijeni od oko 165 eura. Cijena se stvarno čini prihvatljivo s obzirom na to da se radi o jedinstvenom projektu i prvom ovakve vrste koji je dostupan široj javnosti. Robotski egzoskeleton više nije SF!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.