Kvaka broj 1: roaming („gostovanje“ u mobilnoj mreži izvan granica Hrvatske) je od danas besplatan u zemljama Europske unije (kojima će se uskoro pridružiti i Island, Lihtenštajn i Norveška). To znači da je i dalje papreno skup ako posjetite ne-EU zemlje (BiH, Srbija, Švicarska itd.). Ako planirate posjet tim zemljama, najbolje je da ne uključujete opciju Data Roaming. Ta je opcija automatski isključena na svim smartfonima proizvedenim u zadnjih pet-šest godina. Uključite ju samo ako ste sigurni da nećete tako skoro posjetiti zemlje izvan EU.

Ponekad se može dogoditi da uopće ne prijeđete granicu a ipak uđete u roaming – naprosto zato što je u pograničnoj zoni signal vašeg, hrvatskog operatera preslab pa mobitel može raditi jedino preko mreže iz BiH, Srbije ili Crne Gore. U takvom slučaju, u teoriji ćete dobiti poruku da ste ušli u roaming – upravo zato da ga možete isključiti, ako niste spremni plaćati više – ali u praksi to ne radi baš uvijek (i baš smjesta). Stoga, nemojte uključivati spomenutu opciju Data Roaming niti ako živite u pograničnom području ili se spremate ondje.

Kvaka broj dva: data roaming ne možete trošiti neograničeno. Naravno, ne možete potrošiti više nego što vam omogućuje tarifa. Primjerice, ako ste kod kuće već potrošili 1 GB, a u tarifi imate pravo na 2 GB mjesečno, nakon što potrošite još jedan GB u inozemstvu – dobit ćete poruku da će se daljnji promet naplaćivati. I to ne po tarifi koja vrijedi kod kuće, nego 7,7 eura po gigabajtu (u teoriji, možda i manje, no poznavajući mobilne operatere – malo koji će naplatiti manje od dopuštenog maksimuma. Dobra vijest je da taj maksimum od 7,7 eura vrijedi samo do Nove godine, a zatim će se svake godine smanjivati, sve dok 2022. ne spadne na dva i po eura po gigabajtu.)

Na tih 7,7 € valja dodati i PDV, no on je srećom u gotovo svim zemljama EU niži od naših 25%.

Čak i ako imate paket koji nudi neograničeni internetski promet (flat rate – takav paket kod nas nudi jedino Tele2), vrijedit će takozvano fair use pravilo koje propisuje da ne možete potrošiti više nego što ste platili. Što to znači? Ako flat rate plaćate 249 kuna, koliko on košta u prepaidu, to znači da možete potrošiti najviše 9,1 GB (u jednom mjesecu) a zatim ćete dobiti poruku da će vam se data roaming nadalje naplaćivati – po spomenutih 7,7 eura, plus PDV. (Formula je: 249 kuna podijeljeno s dvostruko više od 7,7 eura po gigabajtu = 9,1 GB. Za korisnike Tele2 pretplate koja uključuje opciju Bezbroj GB, formula je 84 kune za opciju, plus cijena tarife (85 kuna ili više) podijeljeno s 2x 7,7 € – dakle, barem 5,9 GB).

Slično pravilo mogu uvesti i operateri koji ne nude flat rate, ali nude posebno nisku cijenu internetskog prometa (dvostruko nižu od spomenutih 7,7 €/GB): i oni vam mogu naplaćivati 7,7 eura, plus PDV, nakon što potrošite veću količinu podataka, i nakon što vas na to upozore.

Nepošteno? Zapravo, ovo je sasvim fair. Cijela ta komplikacija nastala je zato da bi se operateri zaštitili od snalažljivih korisnika koji će radije trošiti gigabajte u inozemstvu, gdje su jeftiniji. Primjerice, ako živite na mađarskoj granici i otkrijete da je kod susjeda mobilni internet jeftiniji nego što ga plaćate u vašoj tarifi, radije ćete trošiti promet kod njih nego kod „naših“. Ovako se to ne isplati…

Kvaka broj tri: ako provedete dulje vrijeme u inozemstvu (unutar EU), konkretno ako u četiri mjeseca provedete više vremena gostujući u roaming mreži nego u vlastitoj, operater može zahtijevati dodatnu naknadu. To znači da, povrh onog što plaćate vlastitom operateru, morate platiti još 3,2 centi po minuti razgovora, cent po SMS poruci odnosno gore spomenutih 7,7 eura po gigabajtu. (I opet, u teoriji je to maksimum, ali znajući operatere – rijetko tko će naplatiti manje.)

Kao i u slučaju data prometa, operater vam prvo mora poslati poruku prije nego što krene naplaćivati – tako da imate vremena izračunati isplati li vam se to, ili je bolje prebaciti se kod operatera u zemlji u kojoj provodite većinu vremena.

Kvaka broj 4: provodite puno vremena u inozemstvu, i u EU i izvan njega? Za takve česte putnike postoje tarifne opcije koje uključuju određeni broj poziva (i poruka, i megabajta) u inozemstvu; provjerite isplate li vam se one još uvijek – moguće je da ćete preko njih sada plaćati skuplje pozive u EU nego dosad.

Ako imate takvu tarifnu opciju, vaš operater vam se dosad već trebao javiti i pitati želite li ju zadržati; ako niste odgovorili (ili niste ni dobili poruku), ona vam je sada isključena za zemlje EU. Ako rijetko putujete u EU a često izvan njega, vjerojatno će vam se isplatiti zadržati ju.

Kvaka broj 5… zapravo, ovo i nije kvaka, više je to podsjetnik: pozive u inozemstvo i dalje ćete plaćati kao i dosad. Roaming znači da ste u inozemstvu; dok ste kod kuće, plaćate kao i dosad.

Konkretno, to znači da ćete poziv iz Hrvatske u Njemačku (ili bilo koju drugu zemlju) plaćati kao i dosad. Jedina novost je da ćete, dok ste u Njemačkoj, poziv u Njemačku (ili Hrvatsku) plaćati manje – kad da zovete broj u istoj zemlji. Isto vrijedi i za dolazne pozive.

Po dobrom, starom EU običaju, sva ta nova pravila dostupna su i na web stranicama Europske unije. Dugačak dokument s novim pravilima – pisan ne baš razumljivo, ali iscrpno – možete preuzeti ovdje (na hrvatskom jeziku, u PDF formatu).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.